Artikel Depot
Image default
Aanbiedingen

Veelgemaakte Fouten in Afvalscheiding Hoe Jij Ze Kunt Voorkomen

Afvalscheiding is essentieel voor een duurzame toekomst. Door afval correct te scheiden, draag je bij aan recycling en verminder je de impact op het milieu. Toch maken veel mensen fouten bij het scheiden van hun afval. Hieronder bespreken we de meest voorkomende fouten en geven we tips om deze te voorkomen.

Fout 1 Niet Weten Wat Waar Hoort

Een van de grootste struikelblokken is onwetendheid over wat in welke bak hoort. Papier, glas, plastic, gft groente-, fruit- en tuinafval en restafval hebben allemaal hun eigen plek, maar de regels kunnen per gemeente verschillen. Wat je kunt doen is de lokale afvalscheidingsregels opzoeken. Veel gemeentes hebben een afvalwijzer of app die je kunt raadplegen.

Fout 2 Wensrecycling

Wensrecycling is het optimistisch scheiden van afval in de hoop dat het recyclebaar is, ook al is dat niet het geval. Bijvoorbeeld, een pizzadoos met vetvlekken hoort bij het restafval en niet bij het papier. Om dit te voorkomen, moet je jezelf informeren over wat echt recyclebaar is. Als je twijfelt, is het beter om het bij het restafval te gooien.

Fout 3 Verpakkingen Niet Goed Leegmaken

Een ander veelvoorkomend probleem is dat verpakkingen niet goed worden leeggemaakt voordat ze in de recyclingbak worden gegooid. Restjes eten of vloeistof kunnen het recyclingproces verstoren. Spoel daarom verpakkingen even om of schraap ze leeg voordat je ze weggooit.

Fout 4 Zakken in de Plasticbak

Veel mensen doen hun plastic afval in een plastic zak voordat ze het in de afvalscheiding prullenbak gooien. Echter, deze zakken kunnen niet altijd worden verwerkt door de machines die het plastic sorteren. Het is beter om plastic afval los in de bak te gooien.

Fout 5 Klein Chemisch Afval bij het Restafval

Batterijen, verfresten en spaarlampen horen niet thuis bij het restafval. Dit zijn voorbeelden van klein chemisch afval KCA en moeten apart worden ingeleverd. Kijk op de website van je gemeente waar je dit kunt doen.

Fout 6 Niet Comprimeren van Afval

Door blikjes en plastic flessen niet in te drukken voordat je ze weggooit, neemt het meer ruimte in beslag en kunnen er minder materialen in de bak. Dit kan leiden tot een snellere volle bak en meer transport, wat niet goed is voor het milieu.

Goed Scheiden is Leren

Afvalscheiding is niet moeilijk, maar het vereist wel wat kennis en aandacht. Door je bewust te zijn van de veelgemaakte fouten en actief te zoeken naar de juiste manier van afvalscheiding, draag je bij aan een beter milieu. Wil je meer weten over hoe je afval het beste kunt scheiden? Bezoek dan de website die je helpt om je afval op de juiste manier te scheiden en zo je steentje bij te dragen aan een duurzamere wereld.

https://deafvalbak.nl/