Artikel Depot
Image default
Gezondheid

Is een podotherapeut iets voor jou?

Een podotherapeut is gespecialiseerd in voetproblemen. Door middel van een therapie voor de voeten kunnen klachten verholpen worden in de voet maar ook zeker bijkomende klachten zoals de rug, knie, heupen of de benen kunnen hierdoor verholpen worden. Veel klachten kunnen te maken hebben met een verkeerde stand van de voeten bijvoorbeeld.

Wat is een podotherapeut?

Wanneer je naar een podotherapeut gaat dan weet je zeker dat je wordt behandeld door een specialist. Dit is namelijk een beschermde titel die je alleen krijgt wanneer je een 4 jarige HBO opleiding afgerond hebt. De titel ‘’podoloog’’ kan en mag iedereen zichzelf geven. Een podoloog heeft vaak een cursus of een module afgerond. De titel podotherapeut is een titel die beschermt wordt door de wet. Het deskundigheidsgebied van deze titel staat ook in de wet omschreven en daarom weet je dus zeker dat je met een specialist te maken hebt.

Wat doet een podotherapeut?

Wanneer je naar een podotherapeut gaat zal er eerst vastgesteld worden wat de oorzaak is van je klachten. Wanneer dit duidelijk is geworden dan kan er een passende behandeling worden bedacht. In veel gevallen is een foutieve stand van de voeten of een verkeerde manier van lopen de oorzaak van veel onderliggende klachten. Wanneer je bijvoorbeeld een verkeerde houding bij het lopen hebt dan wordt er vaak gebruik gemaakt van zolen. Deze worden op maar gemaakt en kunnen ondersteunen op plekken waar die het meest nodig is. Op deze manier kan je houding stukken verbeteren.

Hoe zit het met een vergoeding?

Wanneer je een verwijzing van de huisarts hebt kan het zijn dat je zorgverzekeraar de behandeling vergoedt. Bij een aanvullende verzekering wordt het in veel gevallen vergoed. Kijk dit even goed na bij je eigen zorgverzekeraar want ze werken allemaal met verschillende regels.