Artikel Depot
Image default
Bedrijven

Smart Home: Zo heb je meer grip op je energierekening

Enkele jaren geleden leek het concept ‘smart home’ vooral een luxe voor mensen die graag spelen met nieuwe technologie. Allemaal leuk en aardig dat jouw verlichting 16,7 in miljoen kleuren instelbaar is maar gebruik je deze functies echt in de praktijk? Met de stijgende energieprijzen ontdekken steeds meer mensen dat slimmer wonen ook zuiniger wonen betekent en dat elektrische apparaten je juist helpen stroom te besparen. Wil je meer grip op de energierekening? Maak jouw huis ‘smart’!

 

Hoe bespaar je energie in een smart home?

Inpluggen en stroom besparen, dat klinkt tegenstrijdig. In de eerste plaats zijn moderne apparaten vaak zuiniger dan oude. Een koelkast van 15 jaar oud zal minder energie efficiënt zijn dan een nieuwe koelkast. Wachten tot het oude beestje het begeeft is dan energie én geld verspillen. Er zijn kastjes die je op een stopcontact kunt aansluiten om zo precies uit te lezen hoeveel stroom apparaten verbruiken. Zo kun je de grootste energieverslinders snel opsporen. Zaken waarvan je niet had gedacht dat ze energie kunnen besparen zoals raamdecoratie kunnen ook deel uitmaken van je smart home.

 

Slimme gordijnen besparen energie

Ben je al moe na het openen van de gordijnen in de ochtend? Bespaar energie door elektrische gordijnen te installeren! Dat is een vorm van persoonlijke energiebesparing, hoe zit het echter met stroomverbruik? Raamdecoratie met een ingebouwd motortje werkt maandenlang op een draadloze accu zonder bij te laden, dit verbruik is dus te verwaarlozen. Plissegordijnen staan naast het design bekend om de dubbele laag stof die zorgt voor extra isolatie. Het zijn de kleine beetjes die helpen. Zijn plissegordijnen de beste keuze voor jouw interieur? Bekijk alle soorten raamdecoratie en maak de keuze die het beste aansluit op jouw voorkeuren.

 

Raamdecoratie en zonwering helpen niet alleen in de winter maar ook in de hete zomermaanden. Koppel een slimme lichtsensor aan een zonnescherm en de temperatuur in huis en op het terras zal lager zijn. Zo hoeft de airco minder snel aan het werk.

 

Huis op maat

Energiebesparing heeft niet alleen te maken met de woning maar ook zeker met de bewoners. Dit betekent maatwerk oplossingen voor ieder huishouden. Zo kun je slimme radiatorknoppen installeren die je per ruimte kunt bedienen via een app. Verwarm de slaapkamer en douche bij het opstaan, dan komt de verwarming in de keuken, vervolgens de huiskamer terwijl de verwarming in de slaapkamer weer uit kan. Dit geldt ook voor verlichting. Stel timers in of installeer bewegingsmelders zodat er licht is wanneer je het nodig hebt maar niet als er geen mens in de kamer is.

Een huis op maat hoeft niet duurder te zijn omdat je precies kunt kiezen voor de zaken die voor jouw situatie van belang zijn. De kosten voor maatwerk raamdecoratie kunnen flink oplopen, je moet dan eerst een bedrijf vinden die langs kan komen om de ramen op te meten. Tussen alles uitbesteden voor maatwerk of alles zelf doen met standaard gordijnen is er nog de online methode. Je kunt zelf de gordijnen meten en online bestellen. Lees meer op Poweredblinds.nl en bekijk hoe eenvoudig het is om maatwerk gordijnen te bestellen via internet.

En als je van huis bent dan laat je het slimme systeem bepalen hoe jouw woning het meest energie efficiënt achterblijft. Zo krijg je snel meer grip op de energierekening.