Artikel Depot
Image default
Eten en drinken

Veganistische alternatieven in je maaltijdboxen

Veganistische alternatieven in je maaltijdboxen

Als je veganist bent, of als je gewoon meer veganistische maaltijden wilt eten, dan kan het toevoegen van deze ingrediënten je helpen om variatie en smaak aan je maaltijdbox toe te voegen. Veganisme is een manier van leven die het gebruik van dieren voor voedsel, kleding of enig ander doel probeert uit te sluiten. Veganisme is een levensstijlkeuze die de handelsstatus van dieren verwerpt. Het is de gewoonte om geen dierlijke producten zoals vlees, eieren en zuivelproducten te gebruiken. Als je veganisme wilt beoefenen zonder jezelf te overweldigen met alle veranderingen in voeding en levensstijl, kun je een maaltijdbox bestellen met veganistische alternatieven voor je favoriete voedsel. Op deze manier kun je de levensstijl volhouden zonder dat je alles in één keer hoeft te veranderen, vooral de smaak van het eten.

Kokosyoghurt

Kokosyoghurt is een goede vervanger voor zuivelyoghurt. Het is gemaakt van kokosmelk met toevoeging van enkele probiotische culturen, dus het bevat veel eiwitten en weinig suiker. Kokosyoghurt is een goede bron van calcium, vitamine B12 en vitamine C. Het bevat ook probiotica om je te helpen je voedsel gemakkelijker te verteren. Zorg ervoor dat je het etiket leest voordat je koopt, want sommige merken hebben mogelijk toegevoegde suikers of andere ingrediënten die niet veganistisch zijn, zoals honing. Er zijn veel maaltijdboxbedrijven die een soort vegan box aanbieden waarin kokosyoghurt is verwerkt.

Saag paneer

Saag paneer is een populair Indiaas gerecht dat wordt gemaakt met spinazie, kruiden en panee rkaas. Dit gerecht kan worden genoten als hoofdgerecht of als bijgerecht bij rijst of naanbrood. De veganistische versie van het saag paneer recept is bereid met soja paneer in plaats van koemelk paneer.

Vleesvervangers

Tempeh is een gefermenteerd sojaproduct, gemaakt van hele sojabonen. Bij het maken van tempeh worden de bonen gekookt en vervolgens gefermenteerd met een cultuur van schimmels en bacteriën. Dit proces bindt de bonen samen tot stevige cakes. Tempeh heeft een dichte textuur en een nootachtige smaak waardoor het een uitstekende vleesvervanger is voor veganisten. Tofu is een ander traditioneel ingrediënt in veganistische recepten. Het is gemaakt van gecoaguleerde sojamelk in plaats van hele bonen zoals tempeh. Tofu heeft een zachtere consistentie dan tempeh of seitan, maar het biedt nog steeds veel variatie wanneer het wordt toegevoegd aan je maaltijdboxen. Seitan is gemaakt van tarwegluten, het belangrijkste eiwit dat wordt aangetroffen in tarwe dat in bouillon is gestoofd tot het zacht is. Hoewel het technisch gezien niet veganistisch is omdat het dierlijke producten bevat, wordt seitanwel  vaak opgenomen in vegetarische diëten. Dat is vanwege de textuur die vlees zoals kip of varkenskoteletten nauw nabootst.

 

Hennepzaden

Als je op zoek bent naar een smakelijke en voedzame vervanger voor vlees in je maaltijden, dan zijn hennepzaden een uitstekende optie. Hennepzaden hebben een milde nootachtige smaak en kunnen gebruikt worden in salades, smoothies of andere gerechten. Je kunt hennepzaden toevoegen aan elk gerecht waar kaas normaal gesproken zou gaan. Je kunt ze ook gebruiken als topping op groenten zoals bloemkoolrijst of geroosterde groenten. Je kunt ze ook toevoegen aan smoothies of havermout als ontbijt.