Artikel Depot
Image default
Woning en Tuin

De voordelen die een houtkachel met zich meebrengt

Twijfel je of je wel of geen houtkachel wilt aanschaffen? Dan is dit artikel erg interessant om te lezen. Hierin staan heel wat voordelen van een houtkachel op een rijtje. Ben jij benieuwd naar wat deze voordelen zijn? Lees dan snel verder en je zult erachter komen! Veel leesplezier. 

Houtkachels hebben een hoog rendement

Houtkachels hebben een erg hoog rendement. Vooral wanneer je het vergelijk met een open haard, met een rendement tussen den 10 en 20 procent heeft een houtkachel een veel hoger rendement. Het rendement van een houtkachel ligt namelijk tussen de 60 en 80 procent. Dit betekent dat er weinig warmte verloren gaat en dat ondanks de grote hoeveelheid warmte die van een houtkachel afkomt de emissie minimaal is. 

Je stookt op een duurzame manier

Je stookt met een houtkachel op hout. Hout is een duurzame warmtebron. Op het moment dat er een boom gekapt wordt, kan er op dezelfde plek een nieuwe boom weggezet worden. Zo is deze warmtebron elke keer weer te vernieuwen en wanneer hij is teruggegroeid opnieuw te gebruiken. Heel duurzaam dus!

Goedkope brandstof

Het aanschaffen van droge houtblokken die je meteen kunt opbranden, is in vergelijking met andere warmtebronnen niet duur. Ook kun je ervoor kiezen om hout te kopen wat nog niet gedroogd is. Dit hout is goedkoper en dit kun je dan zelf laten drogen. Het is wel belangrijk om een eigen houtopslag plek te hebben als je voor die tweede optie kiest. Je kunt dan ook zelf wat hout sprokkelen bij bekende. Deze optie is natuurlijk nog eens een stuk goedkoper. 

Een houtkachel verbruikt minder brandstof

Je kunt bij een houtkachel de toevoer van zuurstof zelf regelen. Hierdoor kun je bepalen hoe hard je het hout erdoorheen stookt. Wanneer de woning op een goede temperatuur is, kun je ervoor kiezen om minder zuurstof toe te laten. De houtkachel stookt daardoor minder hard, waardoor je minder snel nieuw hout moet toevoegen. Het houtverbruik van een houtkachel licht daarmee veel lager dan bij een open haard.