Artikel Depot
Image default
Financieel

Moet je nu een huis huren of kopen?

Dankzij hypotheekadvies krijg jij een beter beeld over wat voor huizen jij mogelijk kan kopen en of jouw droomhuis een realiteit kan worden. De huidige huizenmarkt is enorm gestegen, waardoor het voor starters niet makkelijk is om een huis te kopen. Vooral wanneer jij niet veel verstand hebt van alles wat er bij een huis komt kijken, is het belangrijk om advies te krijgen van een specialist. Het gaat hier namelijk niet alleen om het betalen van een hypotheek, maar je moet ook rekening houden met andere vaste lasten die er bij een huis kopen komen kijken. In sommige gevallen is huren wellicht toch de betere keuze.

 

De voordelen van huren

Wanneer jij kiest om een huis te huren, dan heb jij het voordeel dat je in principe nergens financieel aan vast zit. Op het moment dat jij werkloos wordt of in de financiële problemen zit, kan jij jouw huur stopzetten en kan je wellicht tijdelijk bij jouw familie wonen voor onderdak totdat jij weer een vast inkomen hebt. Je hoeft je geen zorgen te maken over verzekeringen, zoals een opstalverzekering, een onroerende zaak belasting of een overlijdensrisicoverzekering. Mocht er onderhoud nodig zijn aan het huis of aan het appartement, dan is dit de verantwoordelijkheid van de eigenaar en niet van de huurder. Een nieuwe cv-ketel kost jou dus nooit extra geld. Als je geluk hebt kan jij een huis huren voor een relatief lage prijs, zonder dat je te veel verantwoordelijkheid hebt over het pand.

 

De voordelen van een huis kopen

Ondanks dat huren soms fijn lijkt, heeft het kopen van een huis ook genoeg voordelen. Allereerst heb je zekerheid dat je een dak boven jouw hoofd hebt. Zodra jouw hypotheek is afgelost, woon je in principe voor niets in jouw huis. Terwijl jij jouw hypotheek aflost, hoef jij je ook geen zorgen te maken over stijgende huurprijzen, want jouw hypotheek blijft altijd hetzelfde. Wanneer de huizenmarkt in waarde stijgt, zal jouw huis meer geld waard zijn dan wanneer jij het oorspronkelijk had gekocht.

 

Financieel advies

Als je er zelf niet uitkomt of als je toe bent aan advies van een financieel expert, dan is het tijd om een hypotheekadviseur te betrekken. Een hypotheekadviseur staat klaar om jouw financiële situatie onder de loep te nemen om vast te stellen wat voor een hypotheek jij kan afsluiten aan de hand van jouw inkomen. Daarnaast kan hij je een beter beeld geven bij wat voor andere kosten er komen kijken bij het kopen van een huis en hoe dit invloed heeft op jouw maandelijkse budget. Ben jij op zoek naar hypotheekadvies? Neem dan contact op met Wunderink Verzekeringen.