Artikel Depot
Image default
Dieren

Jouw hond registreren

Bij de aanschaf van een hond denk je vaak alleen aan voer en speeltjes wat een hond nodig heeft. Maar een hond heeft ook verschillende vaccinaties nodig en elke hond hoort bij aankoop geregistreerd en gechipt te zijn. Waarom moet je jouw hond registreren? En wat zijn nu precies de voordelen van je hond registreren? Je leest het in dit artikel. 

Waarom moet je je hond registreren?

Als hondenbezitter moet je jouw hond registreren. De registratie van je hond is sinds 2013 verplicht in Nederland. Daarnaast is ook een chip verplicht sinds dat jaar. Het registreren en chippen van de hond gaat altijd samen. Via de chip kan worden gezien waar de hond woont. Een hond moet zeven weken na zijn of haar geboorte geregistreerd zijn. Dit houdt in dat een fokker dus jouw hond heeft geregistreerd. Als je een hond uit het buitenland haalt moet je, als hondenbezitter, de hond zelf registreren. Dit moet binnen twee weken na import gedaan zijn. Een hond registreren kost ongeveer zes euro en kan online. Daarnaast betaal je voor de chip en om de chip in te laten brengen in de hond.

Voordelen van jouw hond registreren

Ook al is het verplicht, er zitten toch wat voordelen aan het registreren van je hond. Als je hond namelijk kwijt is, kan degene die hem vindt door de chip checken of het beestje geregistreerd staat. Ze kunnen het chipnummer aflezen, dat voeren ze in bij een zoekmachine, dan kunnen ze checken waar de hond geregistreerd staat. Daarnaast is het handig dat elke hond geïdentificeerd kan worden, wat illegale handel tegengaat. Het is strafbaar om honden niet te registreren. Honden die illegaal zijn hebben vaak ook geen vaccinaties mogen ontvangen. Ook speelt registratie een rol bij het bestrijden van dierenziektes. Zo kan je in het dierenpaspoort zien of de hond wel echt alle vaccinatie heeft gekregen die het beestje hoort te krijgen.

 

https://www.petlook.nl/hond-registreren/