Artikel Depot
Image default
Gezondheid

Help! Wat kan ik doen tegen gehoorproblemen?

Gehoorverlies zit jammer genoeg in een klein hoekje. Wie minder hoort is dan ook extra zuinig op het gehoor dat er nog wel is. Over het algemeen ontstaat slechthorendheid geleidelijk. Één op de drie 65-plussers heeft te kampen met gehoorproblemen en hoort maar liefst 35 decibel minder aan het beste oor. Velen zetten daarom de televisie en radio een stuk harder, maar praten ook harder tegen anderen. Gelukkig zijn er wel een aantal oplossingen voor gehoorproblemen. In deze blog geven we een aantal tips om jou te helpen aan je gehoorproblemen!

Doe een gehoortest!

De eerste stap is het laten testen van het gehoor. Er zijn verschillende manieren om je gehoor te laten testen, maar wij raden de audiometrie test aan. Dit is de meest betrouwbare manier om het gehoor te laten testen. Deze test doe je bij een audicien of huisartsenpraktijk. Bespreek vervolgens de uitslag altijd met je huisarts. Als het gehoorverlies klein is, dan spreekt de huisarts af wanneer je weer voor controle komt. Is het gehoorverlies een stuk erger dan verwacht? Dan verwijst de huisarts je naar een audicien om een hoortoestel aan te meten. Een hoortoestel helpt je tegen slechthorendheid. Houd wel rekening met het feit dat er ontzettend veel verschillende soorten hoortoestellen verkrijgbaar zijn. Kies je voor een hoortoestel met gehoorapparaat batterijen of neem je een oplaadbaar hoortoestel? De keuze is aan jou!

Flitsende telefoon

Bij gehoorproblemen vertrouw je wellicht meer op het zicht. Het komt vast wel eens voor dat je een telefoontje hebt gemist. Dit is natuurlijk ontzettend vervelend, vooral als het belvolume van je telefoon niet hoger kan. Gelukkig hebben veel telefoons een verstopte instelling met een flits functie. Op deze manier hoef je nooit meer een belletje te missen want je telefoon begint te knipperen zodra iemand je belt.

Beperk het bezoek

Problemen met het gehoor mag natuurlijk een goed gesprek niet in de weg zitten. Probeer  afleidende achtergrondgeluiden te vermijden en nodig niet te veel mensen uit. Dit zal namelijk ten koste gaan van een goed gesprek. Probeer op een rustige manier 1-op-1 gesprekken te voeren. Ben je zelf uitgenodigd op een feestje? Zoek dan met je gesprekspartner een ruimte waar jullie apart kunnen kletsen.

Gebruik applicaties

Ben je in het bezit van een smartphone? Download dan zo snel mogelijk een decibel tracker! Dit is een applicatie die vertelt wanneer het geluid om je heen schadelijk is voor het gehoor. Daarnaast vertelt zo’n app hoe lang je rond kunt lopen zonder oordoppen. Sound Meter is een goed voorbeeld van zo’n app. Probeer het maar eens uit!