Artikel Depot
Image default
Dieren

Zo herken je een Mastiff

Sommige honden vallen door hun bouw gelijk op. Je weet dan gelijk met welk hondenras je te maken hebt. Ook weet je instinctief of je voorzichtig moet zijn als je in de buurt van hun baasje komt of als je ze al dan niet zonder te vragen kunt aaien. Ben je een hondenliefhebber dan weet je ook dat soms de gevaarlijkst uitziende honden veel liever zijn dan bijvoorbeeld een schoothondje dat een grote hond in een kleine verpakking kan zijn. Kijken we bijvoorbeeld naar de engelse mastiff dan merken we op dat deze hond je vijanden wel kan afschrikken, maar eigenlijk gewoon een leuke knuffelhond is. Je kunt hem vrij gemakkelijk herkennen aan de kenmerken die we hieronder voor je beschrijven.

Het uiterlijk van de mastiff

Mastiff zijn fors gebouwde honden. Hun korte gladde vacht is blond, rood bruin of een combinatie van een van deze twee kleuren met zwart. Ook zijn er bontgekleurde mastiffs. Een volwassen mannetje heeft een schoft hoogte van minimaal 76 cm terwijl een teef op zijn minst 69 cm hoog is. Plak daar nog een gewicht van 75 tot 90 kg aan in de vorm van krachtige goed ontwikkelde spieren, om te weten hoe ze aan hun gevaarlijke uitstraling komen. Mastiffs hebben een diepe brede borstkast die afdaalt tussen de voorpoten. Hun rug is sterk wat ook voor hun lendenen geldt. Tevens heeft dit hondenras ook diepe flanken, een lichtelijk opgetrokken buiklijn, ribben die gewelfd zijn en een borstomvang die ongeveer 33,3% meer is dan de schofthoogte. De brede kop met vlak voorhoofd, krachtige nek, geplooide huid, donker masker rondom de neus, bek en hangende oren en lippen versterkt verder het angstaanjagend beeld van deze hond. Gelukkig lukt het vele hondenliefhebbers om verder te kijken dan dit beeld bij het uitzoeken van een vierpotige makker.

Het gedrag van een mastiff

Gelet op bovenstaande beschrijving blijf je als je niet beter weet uit de buurt van een mastiff. Dat zou jammer zijn aangezien ze tot een van de liefste honden behoren die je kunt tegen komen of bezitten. Ofschoon ze heel beschermend zijn naar hun mensen familie, zal je ze zelden betrappen op agressief gedrag naar vreemden toe. Dat betekent echter niet dat ze een persoon die niet tot hun roedel behoort niet scherp in de gaten houden. De mastiff houdt dus van zijn mensen wat hem tot een leuke beschermende speelmakker voor je kinderen maakt. Daarnaast houd hij je ook graag gezelschap bij het maken van een wandeling of het kijken naar je favoriete series. Meer daarover kan je lezen op https://www.mastiffwereld.nl/. Ook met andere huisdieren kan een mastiff goed opschieten wat hem tot de ideale huisgenoot maakt.

Ziekten

Er zijn helaas enkele ziekten waarvoor je mastiff gevoelig is. Deze ziekten houden verband met hun forse zware bouw en kunnen daardoor reeds op jonge leeftijd voor problemen bij je hondje zorgen. Zo kan je hond gaan lijden aan: – de pijnlijke gewrichtsaandoeningen heupdysplasie en elleboogdysplasie; – ontstekingen in de huidplooien; en – ectropion oftewel oogleden die omkrullen als een gevolg van hun gerimpelde kop. Door je hond op regelmatige basis door een dierenarts te laten controleren, te letten op zijn voeding, zijn vacht goed te verzorgen en hem zowel voldoende beweging als rust te gunnen, kun je hem veel pijn besparen en eventuele symptomen tijdig ontdekken en laten behandelen.