Artikel Depot
Image default
Dieren

Deze drie feitjes wilde je altijd al weten over de Lhasa Apso

We wedden erop dat je ooit eens een hond gezien hebt waarvan je je afvroeg of je naar zijn kop of naar zijn staart keek. Als je de halsband niet had gezien zou je deze hond wellicht op zijn bips ge aaid hebben. Dit had je misschien een beet in je hand opgeleverd omdat deze schattig uitziende honden niet zo dol op vreemden zijn. Aangezien deze rashonden al bijna 55 jaar in Nederland worden gefokt, vind he het vast wel leuk om nader kennis met ze te maken. Vandaar dat we in dit artikel drie leuke Lhasa Apso feitjes met je delen.

De betekenis van de naam Lhasa Apso

De naam van van deze harige hond verraadt reeds dat ze een exotische geschiedenis hebben. Ze zijn namelijk afkomstig uit Tibet waar ze bekend staan onder de Tibetaanse naam Abso Seng Kye. Lhasa is de hoofdstad van Tibet terwijl Apso het Tibetaanse woord voor bebaard of langharig is. De betekenis van de naam van deze bijzondere hond is vrij vertaald dus “langharige hond uit Lhasa.” Een andere verklaring is dat de vacht van deze hond aan dat van een geit oftewel Abso.. doet denken. Gaan we de oorsprong van de Tibetaanse naam na, dan komen we er achter dat het ook verwijst naar de beharing van de hond maar dan wel om het met een leeuw te kunnen vergelijken, lazen wij op https://www.lhasaapsowereld.nl/.

Abso Seng Kye betekent in het Engels “Bark Lion Sentinel Dog”, waarmee wordt aangegeven dat deze honden de binnenplaatsen van de boeddhistische tempels bewaakten. Kregen zij een indringer in het vizier dan sloegen zij alarm door te blaffen.

De Lhasa Apso een trouwe makker van de boedhisten

De eerste Lhasa Apso’s waren slechts bij de boeddhisten in de Himalaya te vinden. Volgens hun reïncarnatie leer werd een overleden Lama eerst als Lhasa Apso geboren alvorens hij in een daarop volgend leven terug kwam als mens. De honden waren daardoor ook zeldzaam en alleen bij hen te vinden als hun gezeldschapshond en bewaker. Vanwege hun zeldzaamheid werden ze door de Dalai Lama als kostbare geschenken gegeven aan zowel de Chineese keizer en in de dertiger jaren aan de Amerikaanse reiziger Charles Cutting. Nederland maakte pas in 1965 kennis met deze honden nadat Mevr. Annigje Schneider-Louter ze via Engeland en België naar ons land bracht.