Artikel Depot
Image default
Dieren

Wil je een Bordeaux Dog? Lees dan dit even door

De Bordeaux Dog staat bekend als een van de oudste hondenrassen. Zijn afkomst is niet precies bekend, maar volgens gegevens vastgelegd in schilderijen en documenten uit het verleden heeft de Dogue de Bordeaux zijn oorsprong in een periode die teruggaat tot de ijzertijd, 1200 v. Chr. 

De Bordeaux Dog werd in Europa geïntroduceerd ten tijde van de invasie van de Keltische volkeren naar het oude continent. De Bordeaux Dog werd de perfecte bewaker van de veroverde schatten, maar werd ook ingezet om op grote en sterke dieren te jagen.

De meest recente afkomst van de Bordeaux Dog voert ons terug naar de veertiende eeuw in Frankrijk. In die tijd werd het dier het meest gebruikt voor gevechten tegen beren, stieren, leeuwen en zelfs tegen andere felle hondenrassen. Op dezelfde manier werd het gebruikt als bewaker en bewaarder van forten en kastelen. 

Met het verdwijnen van oorlogen en de vooruitgang van de mensheid was de Bordeaux Dog niet langer een uitermate agressieve strijdhond, maar transformeerde hij tot een hond die vooral bij de verzorging van kuddes werd ingezet 

Eeuwen later dacht men dat de Bordeaux Dog uitgestorven was, totdat hij in de 19e eeuw weer verscheen en aan het publiek werd gepresenteerd tijdens de eerste hondenshow die in 1863 in Parijs werd gehouden.

Voornaamste kenmerken 

De Bordeaux Dog is een hondenras dat behoort tot de Mastiff-familie. Het komt overeen met de groep honden die wordt gedefinieerd als molossi, dit betekent dat de Bordeauxdog een hond is met grote kracht en spieren.

De kop van de Bordeaux Dog is groot en staat bekend als brachycephalic: zijn kop is enorm maar afgeplat en met een getrimde snuit. Zijn gezicht heeft veel rimpels. De ogen zijn wijd geplaatst, ovaal van vorm en variëren over het algemeen in kleur van groen tot karamel tot donkerbruin. Hun oren zijn kort en hangend.

Met een glanzende, korte en zijdeachtige mahonie- of geelkleurige vacht hoeft hij niet veel te worden geborsteld. Dit kan je vinden op https://www.bordeauxdogwereld.nl/. Hij heeft een zeer prominente kaak en een grote dubbele kin. De ledematen zijn gespierd en de staart is breed aan de basis.

Een heel bijzonder kenmerk van de Bordeauxdog is dat het een hond is die veel kwijlt, maar dit mag geen beperking zijn om hem als huisdier te hebben, aangezien het een hond is met meer deugden dan gebreken en die er buitengewoon schattig uitziet 

Belangrijkste eigenschappen

De vrouwelijke Bordeaux Dog heeft altijd meer aandacht voor training. Ze zal proberen haar eigenaar te plezieren en zijn aanbevelen op te volgen. Het vrouwtje heeft ook een verlangen om haar territorium af te baken, zij het veel minder dan het mannetje, en om andere honden te achtervolgen.

Als het gaat om het tonen van genegenheid, is ze subtieler dan het mannetje. Ze zal dit doen wanneer haar humeur het toelaat. Het is zeer ongebruikelijk dat het vrouwtje haar territorium moet afbakenen. Het vrouwtje heeft een behoefte om te behagen en wordt niet afgeleid door de dingen om haar heen.

Een mannelijke Bordeaux Dog ziet er vriendelijker uit dan een vrouwelijk exemplaar. Hij heeft een extravert karakter en toont graag genegenheid voor zijn baasje. Hij is ook stabiel als het gaat om zijn gemoedstoestand, omdat het geen stemmingswisselingen heeft zoals het vrouwtje.

Hoewel hij een grote hond is, is de reu een grappige hond. De geneugten van het bezitten van een Bordeaux Dog zijn elke dag te merken naarmate hun persoonlijkheid groeit en zich ontwikkelt. Mannetjes zijn net zo loyaal als als vrouwtjes.