Artikel Depot
Image default
Dieren

Ontdek de Alaska Malamute

De Alaska Malamute is afkomstig uit Alaska. Dit ras is inheems in de staat Alaska van de Verenigde Staten, zoals de naam doet vermoeden. Het tweede deel van de naam komt van een stam, de Mahlemiuts, die deze honden gebruikten voor transport en handel. 

In feite is dit type hond afgeleid van de honden die duizenden jaren geleden behoorden tot de volkeren in Groenland. Ze legden grote afstanden af en staken zelfs de Beringstraat over tijdens het winterse vorstseizoen, totdat ze buurland Rusland bereikt, waar ze eeuwenlang verbleven.

De Alaska Malamute werd zelfs meegenomen aan boord van primitieve schepen die op de vroege rudimentaire handelsroutes werden gebruikt. Deze migraties hadden als directe gevolg de vestiging van verschillende menselijke enclaves langs de hele route. En deze populaties werden gebruikt als rustplaats en woonplek, maar ook als commerciële haven.

In dit komen en gaan van de verschillende groepen hebben de verschillende diersoorten die voor het huiselijk leven worden gebruikt een evolutie doorgemaakt. Zo vertonen de Noordse rassen een grote morfologische variëteit die het moeilijk maakt om uit te leggen dat ze allemaal afkomstig zijn van oude, gedomesticeerde Arctische wolven. Te lezen op https://www.alaskamalamutewereld.nl/.

Voornaamste kenmerken 

Afmetingen zijn bij dit ras niet belangrijk, hoewel deze honden een schofthoogte kunnen bereiken tussen 58 en 63 centimeter. Wat betreft het gewicht is het gebruikelijk dat ze tussen 34 en 38 kilogram kunnen wegen. De reu en de teef hebben meestal hetzelfde gewicht en zijn vaak ook even lang.

Zijn lange haar maakt dat hij eruitziet als een grote hond, omdat hij vooral volumineus is rond de nek en staart. Zijn hoofd en oren zijn spits, zodat hij altijd alert lijkt te zijn. De kop is breed en de snuit is lang en driehoekig. Hun ogen drukken nieuwsgierigheid en alertheid uit; ze zijn middelgroot en altijd bruin van kleur: blauwe ogen komen niet voor bij Malamutes. Blauwe ogen zijn dan wel weer typerend voor Siberische husky’s, die een ander ras zijn.

De oren zijn middelgroot en driehoekig en ze staan ​​altijd rechtop op het hoofd. De staart heeft langer en dikker haar dan de rest van het lichaam. De Alaska Malamute kan in veel verschillende kleuren voorkomen, maar de meest opvallende zijn de combinatie van zwart/grijs en wit of bruin/rood en wit.

Belangrijkste eigenschappen 

  • Prachtig karakter, heel aanhankelijk en lief, zowel met volwassenen als met kinderen.
  • Ze zijn erg rustig in stil. Dit ras blaft niet. Je buren horen je alleen tijdens de lunch.
  • Ze zijn erg schoon. Puppy’s leren snel waar ze hun behoeften moeten doen. Bovendien stoot hun haar vuil af.
  • Hoewel ze veel haar hebben, heeft het geen extra verzorging nodig: een regelmatige borstelbeurt is voldoende om ze in goede conditie te houden (behalve tijdens de rui).
  • Ze geven geen geur af, ook niet als ze nat van de straat komen. Als je een Malamute ruikt, is het tijd om hem te wassen.
  • Hoewel het grote honden zijn, hebben ze niet veel voer nodig. Hun metabolische behoeften zijn lager dan die van een hond van dezelfde grootte.
  • Ze zijn ideaal voor buitenactiviteiten en houden van mensen.