Artikel Depot
Image default
Dieren

De Toypoedel: een schitterende hond en geweldige vriend

De Toypoedel is een van de populairste en meest geliefde poedelvariëteiten ter wereld. Er zijn formeel in totaal vier soorten poedels, onderverdeeld naar grootte. De Toypoedel is de kleinste variant van dit ras, de Toypoedel. Een van de belangrijkste redenen is dat dit hondenras een geweldig humeur heeft en als zodanig ook aandacht en genegenheid van zijn baasjes nodig heeft. Een van de favoriete hobby’s van Toypoedels is de gehoorzaamheidstraining. Er is een diversiteit aan maten van het poedelras: de reus, standaard, miniatuur en toy.

Van waar stamt de Toypoedel af? 

De poedel is een directe afstammeling van de barbet, een ras van Afrikaanse oorsprong dat naar het Iberisch schiereiland kwam om later te worden gekruist met Portugese waterhonden. Vervolgens werden de twee rassen weer gescheiden gehouden, dankzij de inzet van de fokkers, die een ras wilden ontwikkelen dat geschikt was voor de jacht op watervogels. Ze delen echter oorspronkelijk veel kenmerken.

Wat de naam betreft, het Franse woord ‘caniche’ komt van ‘hond’, wat de vrouwelijke eend zou zijn. Deze naam werd hem gegeven vanwege de neiging van dit ras om vrolijk in het water te spetteren. Dankzij hun karakter, sociaal en uiterst loyaal en positief, werden poedels niet langer gebruikt als jachthonden, en al in het 15e-eeuwse Frankrijk werden ze beschouwd als het typische nationale hondenras. Sindsdien hebben fokkers geprobeerd dit ras een uniforme kleur van de vacht te geven, waarbij vlekken of andere ongewenste kenmerken worden vermeden.

Waaraan herken je de Toypoedel? 

De Toypoedel is de kleinste van de drie soorten poedels. Als het een lief schoothondje is waar je naar op zoek bent, dan kun je niet fout gaan met deze poedel. In tegenstelling tot de andere broers is hij vierkantig van vorm; dat betekent dat zijn hoogte bijna gelijk is aan zijn lengte. Ondanks dergelijke verschillen is de Toypoedel atletisch, actief en sierlijk. Bron: https://www.toypoedelwereld.nl 

De Toypoedel kan tussen de 28 en 24 cm meten. De standaard maat is 28 cm, maar de meest voorkomende maat is 25 cm. Als puppy’s 2 maanden oud zijn, kunnen ze ongeveer 1,5 kg wegen. Na 3 maanden kunnen ze 2,5 kg wegen. Als de hond volwassen is, kan hij tot 4,5 kg wegen, wat het ideale gewicht is. Een van de kenmerken van het Poedelras is de verscheidenheid aan vachtkleuren: wit, zwart, grijs, zilver, bruin, abrikoos en crèmes.

Een ander onderscheidend kenmerk van de Toypoedel is gerelateerd aan zijn karakter. Soms kan het een nerveuze, verlegen of schichtige hond zijn. Elk conflict of haastige activiteit kan stressvol zijn. Hij kan meedoen aan wedstrijden waar hij moet springen, rennen en apporteren, maar het is zeker geen geschikt huisdier om mee te jagen of ruig te spelen met andere honden.

Het is noodzakelijk om de vacht om de 4-6 weken te knippen om grote knopen te voorkomen. Hun vacht verhaart ook niet gemakkelijk, is hypoallergeen en kan in verschillende kleuren voorkomen. De Toypoedel wordt vaak aangetast door chondrodysplasie, een veelvoorkomend gezondheidsprobleem bij deze rassen.