Artikel Depot
Image default
Dieren

De Samojeed: alles wat je graag wil weten van dit hondje

De Samojeed is een levendige hond met een elegante, sterke en levendige uitstraling. Ze hebben een specifieke uitdrukking: het lijkt alsof ze de hele tijd glimlachen! Het ras verspreidde zich over de hele wereld dankzij zijn schoonheid en goede karakter. Een Samojeed wordt overal gewaardeerd en wordt tegenwoordig vooral gebruikt als gezinshond.

Van waar stamt de Samojeed af? 

Samojeed-stammen bewoonden het gebied tussen Noordwest-Siberië in Centraal-Azië. Deze nomadische volkeren zijn bedoeld voor hun honden om dieren te beschermen en zichzelf te beschermen tegen roofdieren, maar ook om te jagen. Ze sliepen ook naast hun dierbare honden om warm te blijven.

De honden in de meest zuidelijke regio’s waren, wit en bruin en hadden een meer onafhankelijk temperament. De honden van de periode regio’s hebben echter een puur witte vacht in waren volgzamer. Deze honden fascineerden de Britse ontdekkingsreiziger Ernest Kilburn-Scott tijdens zijn onderzoek in het noordpoolgebied in 1889. Bij zijn terugkeer naar Engeland bracht Kilburn-Scott een bruine Samojeed-puppy mee als cadeau voor zijn vrouw.

Later kregen andere ontdekkingsreizigers, ook de familie Kilburn-Scott, de opdracht om deze honden naar Europa te brengen. Kilburn-Scott-honden vormen de basis van de huidige Europese Samojeed-honden. Bron: https://www.samojeedwereld.nl/.

Waaraan herken je de Samojeed?

De kop is wigvormig en staat in een zeer goede verhouding tot de rest van het lichaam. De neus is zwart, maar kan in de periode van het jaar zijn kleur verliezen. De ogen zijn amandelvormig, schuin geplaatst in donkerbruin van kleur. De ogen zijn rechtopstaand, klein, driehoekig, dik en afgerond.

Het lichaam is iets langer dan hoog, maar compact in flexibel. De buik is ingetrokken. Zijn vacht bestaat uit twee lagen. De bovenvacht is recht, dicht, ruw en dik. De ondervacht is kort en dicht. Hoewel de honden van de oude nomadische stammen verschillende kleuren hadden, is de moderne Samojeed alleen puur wit, crème of wit en biscuit van kleur.