Artikel Depot
Image default
Dieren

De Mopshond is een heerlijke hond om in huis te halen

De schattige Mopshond is aantrekkelijk vanwege zijn speelse persoonlijkheid. Deze kleine honden zijn een van de oudste rassen en ze houden ervan om lief te hebben en om geliefd te worden.

Van waar stamt de Mopshond af?

De Mopshond is een oud ras, dat ongeveer 2000 jaar teruggaat tot de tijd dat de keizers van China deze verfijnde huisdieren ontwikkelden. Zoals veel rassen uit het Verre Oosten waren Mopsen een schat die alleen door buitenlanders als geschenk werd verkregen. Het ras verspreidde zich in de jaren 1500 toen Nederlandse handelaren ze naar Europa brachten.

De mooie kleine rimpels van de Mops hebben trouwens meer betekenis dan je denkt. In China waren fokkers bezig het ras zo vorm te geven dat de rimpels op het voorhoofd van de hond het bijna Chinese karakter vormden dat verwijst naar het woord ‘prins’.

Waaraan herken je de Mopshond?

De Mopshond is niet zo vrolijk en extravert als sommige miniatuurrassen. Ze zijn wat serieuzer, met een droog gevoel voor humor. De Mopshond kan koppig zijn, maar wil meestal behagen. Hij heeft een klein formaat en gewicht (7-10 kg) en zijn daarom gemakkelijk te houden in een appartement. Ze passen zich gemakkelijk aan.

Het zijn rustige honden, ze blaffen meestal niet veel, graven of kauwen niet. De Mopshond kan goed overweg met andere honden en ze zijn sterk genoeg om met kinderen om te gaan. Ze houden van gezelschap en kunnen aanhankelijk zijn. Trouw aan hun groep, zijn ze goede gezelschapshonden.

Welke voeding gebruikt de Mopshond? 

Het beste voer voor een mopshond is er een die aan al zijn voedingsbehoeften voldoet. Er zijn verschillende merken hondenvoer op de markt, zowel droog als nat, en zelfs natuurlijke voeding. Op https://www.mopshondwereld.nl/ lezen we dat ke moet er echter rekening mee houden dat het essentieel is om kwaliteitsmerken te kiezen, hoewel dit niet altijd betekent dat je voor een duur voedingsmiddel kiest. Kies voor een merk dat 30% eiwit en 20% vet bevat, de rest moet bestaan uit koolhydraten, groenten, vitamines en mineralen.

De Mopshond heeft de neiging om zwaarlijvig te zijn, dus traktaties worden niet aanbevolen. Als je je hond wilt verwennen, geef dan de voorkeur aan kleine stukjes magere ham of wat plakjes fruit. Traktaties, zelfs natuurlijke, moeten sporadisch worden aangeboden.

Een hond die droog of nat commercieel voedsel eet, kan verse groenten, magere stukken vlees en ander zelfgemaakt voedsel eten om zijn dieet aan te vullen. Meng zelfgemaakte etenswaren natuurlijk nooit in één keer met voer, aangezien de ontledings- en opnametijden anders zijn, waardoor dat alleen maagklachten en andere gezondheidsproblemen met zich meebrengt.

Vergeet tot slot niet om een vast maaltijdschema op te stellen als je mopshond niet zelf weet hoe hij zijn voer moet rantsoeneren. Gebruik schone bakjes en zorg dat er altijd een bakje met water aanwezig is. Denk er ook aan om naar je dierenarts te gaan met vragen of wanneer je veranderingen in de eetgewoonten van je huisdier opmerkt.