Artikel Depot
Image default
Dieren

De Maltezer: alles over de oorsprong en de kenmerken

De Maltezer is een zeer aanhankelijk en sociaal ras. Hij is gemakkelijk te herkennen aan zijn lange en zijdeachtige vacht, meestal wit. Zijn blik straalt een grote gevoeligheid en tederheid uit die zelfs de moeilijkste harten kan veroveren. Ondanks zijn elegante en groot uiterlijk heeft deze hond een groot uithoudingsvermogen en een uitgesproken instinct.

Van waar stamt de Maltezer af?

Het Maltese hondenras is ontstaan in het Middellandse Zeegebied. Hoewel uit zijn naam lijkt dat zijn oorsprong in Malta ligt, wordt het beschouwd als een ras uit Italië. Sinds zijn verschijning was de Maltezer een van de meest gewaardeerde, vooral door de high society.

Behalve de theorie dat het uit Italië komt, geloven sommigen ook dat dit ras meer dan 2000 jaar geleden door de Feniciërs uit Egypte naar Italië zou kunnen zijn gebracht. Maar wat duidelijk is, is dat het ondanks zijn verwarrende naam niet van het eiland Malta komt.

De naam “Maltees” is afgeleid van het woord “málat”, wat haven of toevluchtsoord betekent. Het Maltese hondenras kwam typisch voor in kuststeden. Daar jaagden de honden in de havens op ratten en muizen.

Waaraan herken je de Maltezer?

De Maltezer is klein van formaat en weegt tussen de 2 en 3 kg in zijn volwassen stadium. De schofthoogte is niet groter dan 25 cm. Zijn kop is rond, met karakteristieke zwarte ogen en een zwarte neus. Hij heeft lage oren bedekt met haar, die opgaan in de rest van het hoofd, vooral als de hond lang haar heeft.

Ondanks dat hij klein is, is hij stevig en sterk. Zijn poten zijn kort, maar de Maltezer is behendig en houdt van rennen en spelen. Zijn staart is lang en puntig, helemaal bedekt met haar. Het lange en zijdeachtige witte, steil haar is het meest opvallende kenmerk van de Maltezer. Het haar is overvloedig, maar er is geen ondervacht, zoals bij andere rassen. Als je het laat groeien, kan het helemaal tot op de grond komen. Maar dit wordt meestal alleen gedaan met showhonden lazen we op https://www.maltezerwereld.nl/

Maltezers dragen doorgaans het haar wat korter haar, voor ieders comfort. Trouwens, ondanks het lange haar valt er weinig tot niets af. Als je op zoek bent naar een huisdier maar je huis niet vol haren wilt zien, dan is de Maltezer een goede optie.