Artikel Depot
Image default
Dieren

De Leonberger: ontdek deze hond

De Leonberger is een geweldig hondenras uit Duitsland, het resultaat van de kruising tussen de Newfoundlander en de Sint Bernard. Hij is uiterst kindvriendelijk en perfect geschikt als gezinshond.

Van waar stamt de Leonberger af? 

De Leonberger is een hondenras met een gigantische omvang. Hij vindt zijn oorsprong in de Duitse stad Leonberg, waar het zijn naam aan ontleent. Het is een hond van enorme proporties waarvan wordt aangenomen dat hij afkomstig is van kruisingen van andere soortgelijke rassen zoals de Sint Bernard, aangezien de Leonberger ook een molossus is die dateert uit het begin van de 19e eeuw. 

De echte oorsprong is net als bij veel andere rassen echter onzeker. Het kan namelijk ook afkomstig zijn van de Tibetaanse Mastiff, een dier dat voornamelijk werd gebruikt om voor kuddes te zorgen en om (vermiste) mensen te zoeken. De eerste echte gegevens over de verkoop van een hond met de kenmerken van de Leonberger dateren uit het jaar 1771, toen het ras als zodanig in verschillende landen aan populariteit begon te winnen 

Op https://www.leonbergerwereld.nl/ lezen we dat een van de landen waar het zich het meest verspreidde, was Oostenrijk, waar het bekendheid verwierf aan de keizerlijke hoven, totdat het zich over heel Europa uitbreidde. Zelfs koningin Marie Antoinette kwam in het bezit van een exemplaar van dit ras, dat naar verluidt meer dan een meter hoog zou zijn geweest.

Historici verzekeren echter dat de populariteit van het dier rond het jaar 1846 begon, dankzij een belangrijke Duitse fokker, Heinrich Essig, die in Leonberg woonde. Volgens dit verhaal zou Essig een vrouwtje van het Newfoundlander-ras hebben gekregen, die hij kruiste met een mannelijke Sint-Bernardus. Uit deze kruising zouden puppy’s zijn geboren met vergelijkbare kenmerken als de Leonberger, maar het zou nog een paar kruisingen nodig hebben totdat de eerste Leonberger werd verkregen zoals we die nu kennen.

Waaraan herken je de Leonberger?

De Leonberger is een van de grootste honden die er zijn. Als volwassene kan hij tussen de 65 en 80 centimeter van de schoft meten, bijna het dubbele als hij op zijn twee achterpoten staat. Wat het gewicht betreft, kunnen ze 45 tot 78 kilo wegen. Het is dan ook een dier dat onder zeer speciale omstandigheden gehouden moet worden en niet geschikt is voor beginnende eigenaren.

De vacht van de Leonberger is lang en glad, in drie kleuren: zwart, wit en bruin. Afhankelijk van het exemplaar kan de ene of de andere kleur overheersen, maar lichtbruin is de meest voorkomende van allemaal. Het haar lijkt erg op dat van de Sint Bernard, maar wat het ene ras anders maakt dan het andere is het gezicht.

Dit huisdier heeft een veel langere snuit dan de Sint Bernard en kleinere en rondere ogen. Bij de Leonberger krijg je niet de indruk dat hij een treurig gezicht of neergeslagen ogen heeft, zoals bij de Sint Bernard wel het geval is. Een grote hoeveelheid haar is geconcentreerd in de staart, die erg lang en elegant is.