Artikel Depot
Image default
Dieren

Haal een Border Terriër in huis

De Border Terriër heeft haar oorsprong in het noorden van Engeland. Hij is een van de vele terriërs die ontstonden in het noorden van Engeland en in de grensgebieden met Schotland. Oorspronkelijk bedoeld voor de jacht, houden tegenwoordig veel gezinnen deze hond ook als huisdier.

Aanvankelijk werd de Border Terriër ingezet om te helpen bij het jagen op vossen, otters, dassen en andere gravende dieren. Ook hielpen ze mee aan het uitroeien van ratten en knaagdieren in de semi-stedelijke gebieden van de industriële zones. Met een rustieke en praktische uitstraling is dit ras nog niet erg beroemd in de internationale arena, maar het geniet wel een buitengewone populariteit in zijn land van herkomst.

Internationaal is dit een van de oudste rassen. De Border Terriër stond al afgebeeld in de typische jachttaferelen van de Engelse schilderkunst rond de 18e eeuw. Zijn naam komt van de plaats van herkomst, de grens tussen Engeland en Schotland, een gebied met hoge struiken en bossen die een stoere en robuuste, maar ook moedige en snelle hond vereisten.

Deze hond is in staat om zelfs in de meest ongunstige omstandigheden het initiatief te nemen om te voorkomen dat het opgejaagde wild zijn schuilplaatsen binnensluipt. In feitelijk is de terriër altijd een hardwerkend ras geweest en zijn belangrijke kenmerken zijn gerelateerd aan de functies die hij vervult. Daarvan is de belangrijkste om de prooi tot in zijn hol te achtervolgen, hem te overweldigen en te dwingen naar de oppervlakte te komen.

Voornaamste kenmerken

Dit is een van de kleinste en minst opvallende leden van de grote terriërfamilie, met een stevig lichaam en niet te zware, uitgebeende ledematen. De schofthoogte is ongeveer 25 cm voor een gewicht tussen de 6 en 7 kilogram. De kop heeft het typische uiterlijk van de otter met een korte en stevige snuit en goede schaartanden.

De donkere ogen geven de Border Terriër een levendige uitdrukking. De oren zijn klein in een hangende V-vorm. De zeer dikke en korte is altijd in beweging. Het dichte en grove haar van gemiddelde lengte zorgt voor prachtige snorren op het gezicht. De kleuren zijn: rood, tarwe, peper en zout en bruin, blauw en bruin. Bron: https://www.borderterrierwereld.nl/.

Zoals alle terriërs werd hij geselecteerd voor de jacht in het hol van wilde dieren zoals vossen of steenmarters, later dankzij zijn uitstekende karakter en zijn sympathie transformeerde hij in een uitstekende gezelschapshond.

Belangrijkste eigenschappen

De Border Terriër houdt ervan om te rennen en dingen te achtervolgen, wat voortkomt uit een verlangen om te jagen dat hem door de jaren heen is bijgebracht. Om deze reden is het van cruciaal belang dat deze hond veel tijd buitenshuis doorbrengt om zich aan te passen aan het leven op kleine plaatsen.

Een gedrag dat sommige mensen in eerste instantie vreemd kunnen vinden is de liefde van de Border Terriër voor het graven. Niet verwonderlijk, als je bedenkt dat hij zijn oorsprong heeft in zijn oude jachtgewoonten. Door zijn formaat was hij uitstekend geschikt voor het achtervolgen van kleine dieren, vooral dieren die uit hun holen moesten worden verwijderd. 

Deze hond definieert snel zijn territorium en zijn vrienden. Hij houdt niet zo van blaffen, maar als hij zich in een bedreigende of gevaarlijke situatie bevindt, verdedigt hij zichzelf en zijn dierbaren moedig.

Dit ras houdt van muren beklimmen, onder hekken graven, kabels opgraven en nog veel meer activiteiten die bij zijn avontuurlijke aard passen. Dit is in gelijke delen goed en slecht: bereid je voor om je huis af te schermen met anti-lekmechanismen.

De Border Terriër past zich aan verschillende omgevingen aan. Het verdraagt ​​​​zowel warm als koud weer, hoewel het de voorkeur geeft aan koudere omgevingen, iets heel ongewoons vanwege zijn korte haar.

Deze geweldige hond is een geweldige keuze als eerste huisdier. Hij kan zich zelfs gemakkelijk aanpassen aan het wonen in een appartement, zolang hij maar voldoende buiten beweegt. Deze hond neemt zowel zijn baasjes als hun territorium snel over. In feite ontwikkelt hij zulke sterke gevoelens jegens zijn baasjes dat hij niet graag alleen is.