Artikel Depot
Image default
Dieren

Rhodesian Ridgeback: een grote, mooie hond

De Rhodesian Ridgeback is ontstaan in Afrika in de 16e eeuw. Hij is sindsdien voornamelijk gebruikt als een jachthond en waakhond. Hij is ook bekend als de Rhodesian Crested Dog, Lion Dog en African Lion Hound. De lokale aboriginals van Zuid-Afrika hadden half gedomesticeerde wilde honden die ze ‘khoi-khoi’ noemden en deze werden voornamelijk gekenmerkt door een strook haar met een stekelvorm op hun rug die in de tegenovergestelde richting groeide van hun vacht. 

Afstammelingen van sterke en moedige voorouders

De khoi-khoi waren verantwoordelijk voor het bewaken van het vee ’s nachts, omdat ze bestand waren tegen allerlei temperaturen. Ze konden zelfs twee dagen zonder voedsel of water overleven zonder energie te verliezen. Het waren zonder twijfel sterke, moedige en zeer flexibele honden. Toen de Europese kolonisten arriveerden met hun Mastiffs, terriërs en Duitse Doggen, waren er verschillende kruisingen tussen deze honden en de Khoi-Khoi met kuif, waardoor de huidige Rhodesian Ridgeback werd verkregen.

Enkele kenmerken van de Rhodesian Ridgeback 

Volgens https://www.rhodesianridgebackwereld.nl/ is de levensverwachting van de Rhodesian Ridgeback tussen van 10 tot 12 jaar. Dit is een grote hond van 24 tot 26 inch. Het gewicht ligt tussen 29 en 34 kg voor vrouwtjes en tussen 36 en 41 kg voor mannetjes. Andere kenmerken van de Rhodesian Ridgeback zijn:

• Diepe borst 

• Lendenen zijn licht gebogen

• Donkere of amberkleurige ogen

• Zwarte of hefkleurige neus

• Korte vacht

• Vachtkleur als rode of lichte tarwe.

Een zeer geschikte waakhond

Van de Rhodesian Ridgeback is bekend dat hij een liefdevol en zeer trouw karakter heeft. Het zijn betrouwbare en intelligente dieren die in staat zijn om te leren. De Rhodesian Ridgeback is echter niet geschikt voor beginners, omdat zijn training een bepaald ervaringsniveau vereist. De juiste combinatie van consistentie en empathie is de sleutel tot succes bij dit hondenras. Aan de andere kant reageert de gevoelige Rhodesian Ridgeback op overdreven problemen met het afwijzingen en kan hij zelfs agressief worden. Omdat ze altijd zeer aandachtig zijn voor hun omgeving, is de Rhodesian Ridgeback perfect als waakhond.

Hoe zorg je goed voor de Ridgeback?

De verzorging van een Rhodesian Ridgeback hond is heel eenvoudig. Het is een zeer gezond ras en zijn vacht is heel gemakkelijk schoon te houden. Een volwassen Rhodesian Ridgeback moet, net als de overgrote meerderheid van de honden, altijd over vers en schoon water kunnen beschikken en een uitgebalanceerd dieet volgen, aangepast aan de omstandigheden van elke dag, de omgevingstemperatuur en de hoeveelheid beweging. Ze zijn erg vraatzuchtig en je moet oppassen dat ze niet te zwaar worden. Het is ook aan te raden de voeding in twee porties te verdelen en deze niet voor of na het sporten te voeren om maagtorsie te voorkomen.

Elke dag beweging voor je Ridgeback

Ze moeten elke dag sporten, maar met een paar uitstapjes van 20 minuten waar ze kunnen rennen en stoom kunnen afblazen, hebben ze genoeg. Als je langere wandelingen kunt maken en een keer per week kan genieten van een goede tocht door het platteland, des te beter. Je kunt ook op een serieuzere manier sporten en het is niet ongewoon dat je Rhodesian Ridgeback behendigheidsoefeningen doet of gaat jagen. Het verzorgen en schoonhouden van het haar is ook heel eenvoudig. Een rubberen want verwijdert dode haren en een vochtige zeem verwijdert vuil. De dag dat je ze wil wassen, kun je een kortharige hondenshampoo gebruiken. Zoals bij elke andere hond, moet je Ridgeback zijn ontwormd en gevaccineerd.