Artikel Depot
Image default
Dieren

Ontdek de lieve Newfoundlander

De Newfoundlander is een echt zachtaardige reus van een hond met een uiterlijk dat lijkt op dat van een beer. In tegenstelling tot zijn uiterlijk heeft hij echter een schattig en lief karakter. Maar dat niet alleen: deze grote lobbes houdt van water, kan heel goed zwemmen en is een echte superheld!

Deze hond kan op volwassen leeftijd tot maar liefst 80 kg wegen. Tegelijkertijd is hij een echte puppy. De volwassen mannetjes van dit ras kunnen in feite 60 – 80 kg bereiken, terwijl de vrouwtjes ‘slechts’ 70 – 74 kg kunnen worden. De Newfoundlander behoort tot de Molossoid-rassen, zoals de Sint-Bernard of de Engelse Mastiff. Door zijn grote formaat kan het een agressieve of gevaarlijke hond lijken. Maar dat is hij helemaal niet, deze hond is integendeel kalm en vredig. 

Waar de Newfoundlander zijn naam aan dankt 

Zoals je aan zijn naam kunt merken, is deze hond afkomstig van het eiland Newfoundland, een regio in Canada. Men denkt dat dit ras een zeer oude oorsprong heeft en dat het meer dan 1000 jaar geleden door de Vikingen naar de Nieuwe Wereld werd gebracht. Hier werd hij ingezet als werkhond, zowel op het land als in het water. Aangenomen wordt dat hij afkomstig is van de Tibetaanse Mastiff, hoewel dit niet zeker is. de Newfoundlander werd gebruikt als transportdier om zware lasten en sleepkabels van schepen in ruwe zee te vervoeren. 

Perfect gezelschapsdier voor zeilers

In de 18e eeuw werd de Newfoundlander naar Groot-Brittannië en Frankrijk gebracht, waar het een perfecte hond werd voor zeilers. Dit ras was zo populair als metgezel op schepen, dat een Newfoundlander Napoleon Bonaparte redde toen hij op de terugweg van het eiland Elba naar Frankrijk overboord viel. En tijdens de expeditie van Lewis en Clark naar de Pacific Northwest vergezelde een Newfoundland genaamd Seaman de ontdekkingsreizigers. Daarnaast leerde hij al snel mensen te redden van verdrinking en werd hij speciaal hiervoor getraind als reddingshond. Alles daarover is op https://www.newfoundlanderwereld.nl/ te vinden.

Een held op vier poten en een ervaren zwemmer

Er wordt aangenomen dat de Newfoundlander een van de intelligentste hondenrassen ter wereld is, zozeer zelfs dat hij al sinds de oudheid als reddingshond wordt gebruikt. In de loop van de tijd is deze hond beroemd geworden vanwege zijn eigenschappen als een goede zwemmer en een uitstekende bondgenoot om mensen op zee te redden. Hij lijkt een perfecte intuïtie te hebben om te begrijpen hoe hij mensen in moeilijkheden kan redden: hij gedraagt ​​zich anders, naargelang de persoon bij bewustzijn is of niet.

De Newfoundlander als onvermoeibare bondgenoot

Door zich te laten omhelzen als de persoon alert is, of door hem bij bewusteloosheid vast te pakken en vast te houden zodat zijn hoofd boven water blijft, sleept hij de persoon in veiligheid. Bovendien heeft deze hond zwemvliezen, waardoor hij beter kan zwemmen, samen met een zwemtechniek die anders is dan die van andere honden. Zelfs op het land is het een perfecte bondgenoot voor mensen: met zijn grote kracht is het een onvermoeibare werkhond, of hij nu in een groep of alleen werkt.