Artikel Depot
Image default
Dieren

Jack Russell: een vrolijke, dynamische hond

 

De Jack Russell weet een goede relatie op te bouwen met zowel kinderen als volwassenen. Het is een vrolijke, dynamische en vriendelijke hond. Het is aan te raden om hem vanaf een puppy op te voeden zodat hij op volwassen leeftijd geen gedragsproblemen zoals hyperactiviteit en agressiviteit krijgt.

 

Zelfs als tegenwoordig slechts een klein aantal honden van dit ras zich “professioneel” aan de jacht kan wijden, mogen terriëreigenaren hun oorspronkelijke doel niet vergeten. Want hoewel de overgrote meerderheid van de vertegenwoordigers van dit ras gezelschapshonden zijn, heeft een typische Jack Russell veel beweging en afwisseling nodig bij het doorbrengen van tijd.

 

De als werkhond geboren Jack Russell

 

De geschiedenis van de Jack Russell is best interessant. Uiterlijk kan bedriegen. Want hoewel het er misschien niet zo uitziet, werd dit hondenras in het midden van de negentiende eeuw als werkhond in Engeland geboren. Samen met de Parson Russell Terriër werd dit ras gekozen uit honden die John Russell, een eerwaarde, selecteerde. De eerwaarde wilde een hond krijgen die op vossen- en dassenjacht zou kunnen gaan, samen met Beagles, bloedhonden en andere rassen. Wil je daar meer over weten? Check dan zeker https://www.jackrussellwereld.nl/.

 

Grotere populariteit Jack Russell

 

De Jack Russells werden erg populair, omdat de dominee puppy’s begon te geven aan de deelnemers aan die jachten, die ze uiteindelijk mee naar huis namen. Zo begonnen ze de dieren te selecteren met de kortere poten om in de jacht te blijven en te werken. Het ras dat we nu kennen was een originele versie, gekruist met een paar andere exemplaren: de Parson Russell-terriërs, van gemiddelde grootte, met langere poten en harder en ruwer haar die oorspronkelijk als eersten het veld in gingen. Momenteel zijn beide rassen gedifferentieerd: Parsons zijn middelgrote honden en Jack Russells zijn kleiner.

 

Jack Russel: uitstekende leergierige werkhond

 

De Jack Russel is een geweldige werkhond. Het leren gaat hem erg gemakkelijk af vanwege zijn volgvermogen. Om ze een beetje moe te maken en uit te dagen, zouden terriërbezitters hun huisdieren moeten voorzien van intens hondenentertainment, zoals behendigheid, gehoorzaamheid en flyball. Daarnaast is hij zeer intelligent en een trouwe metgezel. Deze hond heeft wel veel beweging nodig en graaft graag, dus let op dat je hem niet alleen laat in je tuin. Laat hem het liefst ook niet alleen met kleine (huis)dieren of jonge kinderen.

 

Voornaamste kenmerken van de Jack Russel

 

De Jack Russel heeft continu wandelingen en spelsessies nodig. Hieronder een overzicht van de belangrijkste kenmerken van dit hondenras:

 

• Hoogte van 27 tot 35 cm;

 

• Gewicht varieert tussen de 5 en 7 kilo;

 

• Vachtkleur kan geheel wit of citroen zijn of zwarte aftekeningen op de kop hebben;

 

• Zwarte neus;

 

• Sterke staart, recht en hoog aangezet;

 

• Ogen zijn donker, klein, amandelvormig met zwarte rand;

 

• Hangende oren, goed van structuur en lang;

 

• Benen zijn kort, gespierd en sterk.

 

• Gemiddeld leeft hij tussen de 12 en 14 jaar;

 

• Krijgt tussen de 4 en 6 jongen.

 

Over het algemeen is het een gezonde en tegen ziektes vatbare hond, maar hij is een beetje gevoelig voor Ataxie, Terriër Myelopathie in het bewegingsapparaat, zwaarlijvigheid, doofheid en osteo-articulaire aandoeningen door zijn snelle groei.