Artikel Depot
Image default
Dieren

Golden Retriever: de beste vriend van de mens

Golden Retrievers zijn de belichaming van de uitdrukking: ‘een hond is de beste vriend van de mens’. Ze zijn erg populair in films vanwege het feit dat ze schattig, mooi en vriendelijk zijn. Het zijn zeer loyale en gehoorzame honden die graag tijd doorbrengen met mensen die ze als familie zien.

Deze vrolijke honden werden voor het eerst gefokt op het Schotse landgoed van Lord Tweedmouth. Hij wordt beschouwd als de grondlegger van het ras van Golden Retrievers, een gevolg van de kruising van de kortharige Retriever met de Tweed Waterspaniël. Interessant is dat de vrucht van beide rassen resulteerde in een lichtgecoate hond. 

Ontwikkeld met een geweldig reukvermogen

 In een later stadium werden andere rassen toegevoegd aan de bloedlijn, waaronder de Ierse Setter, de Bloedhond en andere Retrievers. Het ras stond in 1913 bekend als ‘Yellow Retriever’ of ‘Golden Retriever’. De officiële naam werd veranderd in 1920, toen het Golden Retriever werd genoemd. Deze honden werden destijds ontwikkeld met een geweldig reukvermogen dat beter en nuttiger was voor hun jachtgenoten dan de andere rassen die destijds in gebruik waren.

Perfecte levenslange metgezel

Dezelfde kenmerken die Golden Retrievers tot geweldige jachtgezellen maken, maken ze ook tot superieure atleten. Gezegend met een brede kop, gespierde lichamen en krachtige halzen, zijn ze een sterk en energiek ras met een heel groot uithoudingsvermogen. Golden Retrievers houden van jagen en vangen omdat ze er goed in zijn. Ze zijn ook de perfecte levenslange metgezel, omdat ze vrij lang kunnen leven: bijkans twaalf tot veertien jaar.

Golden Retriever, zeer populair als gezinshond

De Golden Retriever past zich heel gemakkelijk aan een routine aan en neemt graag deel aan alle gezinsactiviteiten. De Golden Retriever is een van de typische gezinshonden. Zijn vriendelijke en rustige manier van doen en zijn aanhankelijke en speelse karakter maken hem erg populair, vooral in gezinnen met kinderen. Bovendien leeft het dier in harmonie met andere huisdieren. Sommige eigenaren grappen erover dat Golden Retrievers zo vriendelijk zijn dat ze in plaats van een dief uit huis te jagen, hem juist zouden helpen om je spullen het huis uit te dragen.

Uitstekende geleide-of hulphonden

Deze honden hebben inderdaad geen hoog ontwikkeld beschermend instinct. Het zijn dus geen waakhonden bij uitstek, maar hun werklust, intelligentie en volgzaamheid maken ze tot uitstekende geleide-, therapie- of hulphonden. De combinatie van een goede speurneus en jachtinstinct maakt ze geschikt voor deelname aan politie- en reddingsacties, bijvoorbeeld om explosieven of illegale goederen op te sporen. Meer daarover vind je op https://www.goldenretrieverwereld.nl.

Gehoorzaamheid troef bij de Golden Retriever

De Golden Retriever staat bekend om zijn gehoorzaamheid. Hij wil graag dat zijn mensen blij met hem zijn en hij is uitgesproken leergierig. Andere goede eigenschappen van dit ras zijn:

  • Ze zijn erg aanhankelijk met het gezin;
  • Ze behoren tot de slimste honden ter wereld;
  • Ze kunnen goed opschieten met kinderen;
  • Ze kunnen alle soorten klussen uitvoeren;
  • Ze kunnen goed overweg met andere huisdieren.

En net als elke andere hondenras, heeft ook de Golden Retriever uiteraard minder goede eigenschappen. Enkele zijn:

  • Ze hebben vaak overgewicht;
  • Ze zijn niet erg op hun hoede;
  • Ze zijn vatbaar voor verschillende ziekten;
  • Ze verliezen veel haar;
  • Ze vereisen veel mentale stimulatie.