Artikel Depot
Image default
Dieren

Berner Sennenhond: zachtaardig en hartveroverend

De zachtaardige Berner Sennen is de ideale metgezel voor ieder gezin. Met zijn hartveroverend vriendelijke gezicht en opvallende look wordt hij binnen de kortste keren vrienden met iedereen.

Dit in Zwitserland ontstane hondenras werd vooral ingezet als boerderijhond. Hij beschermt eigendommen en huisdieren en is een hartverwarmend metgezel. Boeren wilden ze ook gebruiken om hun melk- en kaaskarren te vervoeren en ze kregen de lokale bijnaam Cheese Dogs.

Ze hebben hardwerkende voorouders. Die kunnen zelfs nog verder worden getraceerd aangezien de oorsprong van de Berner teruggaat tot de Romeinse tijd. In de moderne tijd begint hun Amerikaanse geschiedenis wanneer een boer uit Kansas in 1926 een paar exemplaren importeert. Ze worden al snel erg populair.

Hoewel ze gefokt zijn als herdershonden, zijn ze niet erg roofzuchtig. Ze zullen dan ook niet instinctief op kleine dieren jagen. Er is echter altijd een kans dat de stemming hen overweldigt en ze de eekhoorn in je tuin of de kat van de buren achtervolgen.

Ondanks zijn natuurlijke zachtaardigheid en gehoorzaamheid, zal het moeilijk zijn om een Bernard Sennenhond aldoor stil te houden.

Persoonlijkheidskenmerken van de Berner Sennenhond

Het ras Berner Sennenhond wordt als groot, zelfs gigantisch beschouwd, vanwege de grootte van het dier. Het valt zonder twijfel op door zijn uiterlijk: deze molossus kan gemakkelijk 70 centimeter tot de schoft meten en kan tussen de 45 en 51 kilogram kan wegen.

Het is niet verwonderlijk dat het niet voor iedereen een geschikte hond is. Het hebben ervan houdt in dat er een ruimte wordt geboden waar het niet overweldigd wordt. Bovendien is specifieke zorg nodig om een dier van dergelijke proporties te kunnen hanteren.

Een van de meest opvallende kenmerken van de Berner Sennenhond is zijn vacht. Het heeft een tweelaagse mantel, erg lang in de buitenste laag, die het kan beschermen tegen de meest extreme koude temperaturen. Dat is de reden waarom het geen dier is dat zich goed aanpast aan het leven in warme klimaten.

Het haar is recht en zeer dicht, maar ook lang en glanzend. Het kan enigszins in tinten veranderen, maar het zal altijd gitzwart zijn, met verschillende bruine of roodachtige vlekken en andere witte vlekken. Het zal nooit één kleur zijn, hoewel vlekken een veelvoud aan vormen kunnen aannemen.

De Berner Sennenhond heeft een zeer uitgesproken en eigenaardig karakter en vereist regels en een hiërarchie vanaf de puppytijd, zodat hij niet de controlepositie inneemt, wat het veel moeilijker zal maken om als volwassene ermee om te gaan. Met een goede training wordt deze hond echter een rustige, evenwichtige hond die graag heel veel wil beleven met zijn gezin. Bron: https://www.bernersennenwereld.nl/.

Voor en nadelen van de Berner Sennenhond

De Berner Sennenhond werd aanvankelijk gefokt als een veelzijdige boerderijhond, maar wat aan hem opvalt, is zijn familiale persoonlijkheid. Het is een kindvriendelijke en speelgrage gezinshond. 

Ze zijn niet moeilijk tegen andere dieren in huis, zolang ze geleidelijk en veilig worden geïntroduceerd. Deze speelse personages zullen altijd deel uitmaken van hun plezier. Of het nu gaat om jagen of touwtrekken, ze zullen optimaal genieten van hun spelletjes 

Voordelen

• Gebrek aan agressie;

• Toewijding aan zijn meester;

• goede houding ten opzichte van kinderen;

• Geen zware belasting nodig. 

Nadelen:

• Lage levensverwachting;

• Vatbaar voor de ziektes zoals degeneratieve myelopathie, heupdysplasie en dronkemansgang.