Artikel Depot
Image default
Bedrijven

Alles wat je moet weten over de Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)

Wanneer je werkt in een branche waar je werkt met vertrouwelijke gegevens, kwetsbare personen, geld of goederen dan heb je vast van de term VOG gehoord. VOG staat voor Verklaring Omtrent het Gedrag en deze verklaring kan verplicht worden gesteld, wanneer je solliciteert voor een bepaalde functie. Maar hoe zit het nu precies met deze verklaring en in welke branches kun je deze verklaring verwachten? Wanneer je voor het eerst te maken met deze verklaring kunnen er allerlei vragen ontstaan. Kun je deze VOG aanvragen digitaal, of moet je dit op een andere manier doen? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over een VOG.

Wat is het?

Een Verklaring Omtrent het Gedrag heb je nodig om aan te tonen dat je in je (justitiële) verleden geen bezwaar vormt, voor het vervullen van een specifieke taak in de samenleving. Hierbij wordt er gekeken of je strafbare feiten op je naam hebt staan voor de functie waar de VOG voor wordt aangevraagd. Niet elk strafbaar feit vormt een bezwaar. Zo vormt een snelheidsovertreding een bezwaar wanneer je taxichauffeur wil worden, maar niet als je secretaresse wordt in een kantoor. Een VOG aanvragen digitaal kan wanneer het blijkt dat er geen strafbare feiten zijn gepleegd die relevant zijn voor de aanvraag. Een VOG wordt toegekend door het Ministerie van Justitie en Veiligheid.

Vormgeving VOG

Uiteraard is het van belang dat er gecontroleerd wordt op de echtheid van het de VOG. Organisaties of werkgevers moeten daarom altijd naar het originele exemplaar vragen. Om de vervalsingen van een echte VOG te onderscheiden kan er gekeken worden naar het blauwe Rijkslogo, een raster en een karakteristiek golvend watermerk. Om daarbovenop nog een extra controle uit te voeren kan er met een UV-lamp gekeken worden naar de echtheid. Na het VOG aanvragen digitaal, krijg je deze thuis gestuurd. Bij het controleren met de UV-lamp kan de werkgever dit thuisgestuurde exemplaar bekijken. Wanneer er met een UV-lamp wordt geschenen dan dient de VOG donker te blijven van kleur en lichten kleine vezels op in het papier. Ook dient er een blauw N-nummer op te lichten in de rechterbovenhoek en een beeldmerk rechtsonder het papier.

https://www.vognodig.nl/vog-aanvragen