Artikel Depot
Image default
Gezondheid

Zoma-opleidingen.nl – Ben ik hoogsensitief?

Hoe weet ik of ik een hooggevoelig persoon ben?

Heb je ooit het gevoel dat je niet in de maatschappij past? Ben je opgewonden door dingen die onopgemerkt blijven door anderen? Je bent een zeer gevoelig persoon.

In het algemeen hebben hooggevoelige mensen de volgende kenmerken:

  • Het is heel gemakkelijk om verliefd te worden;
  • Moeite om nee te zeggen;
  • Perfectionistisch neigingen;
  • Moeilijkheden om met stressvolle situaties om te gaan;
  • Vermogen om subtiliteiten in de omgeving op te merken.

Een overgevoelig persoon heeft de neiging te blokkeren en stress te lijden, omdat de hoeveelheid zintuiglijke informatie die gelijktijdig wordt ontvangen veel groter is dan bij andere mensen. Dit komt omdat zij een meer verfijnd en ontwikkeld neuro-zintuiglijk systeem hebben.

Zij hebben vaak last van fel licht, sterke geuren en allerlei soorten lawaai in het algemeen. Bovendien voelt een hooggevoelig persoon zich vaak aangetrokken tot kunst en natuur en lijdt hij onder de problemen van anderen.

Gemeenschappelijke kenmerken van een hoogsensitief persoon

Gevoelig zijn is niet hetzelfde als hooggevoelig zijn. Om op deze manier in aanmerking te komen, moet een persoon aan de volgende vier punten voldoen:

1. De hooggevoelige persoon kan zijn neiging om alle ontvangen informatie intens en diep te verwerken, nauwelijks verhelpen. Daarom heeft hij de neiging veel na te denken over zaken in het algemeen.

2. De hooggevoelige persoon kan zich overprikkeld voelen wanneer hij/zij veel informatie (zintuiglijk en emotioneel) tegelijk moet verwerken.

Deze eigenschap is begrijpelijk omdat de hooggevoelige persoon een meer verfijnd neuro-zintuiglijk systeem heeft dan normaal, zodat de hoeveelheid ontvangen informatie veel groter is.

3. De hooggevoelige persoon leeft het leven met grote emotionaliteit, wordt gemakkelijk geraakt door situaties en gewaarwordingen. Hun manier om geluk, droefheid, vreugde, onrechtvaardigheid, enz. te ervaren is zeer intens en hangt samen met een sterk inlevingsvermogen.

4. De hoogsensitieve persoon heeft een hoge gevoeligheid, niet alleen wat de vijf zintuigen betreft (zicht, tast, gehoor, smaak, reuk), maar ook voor subtiliteiten zoals kleine veranderingen in de omgeving of de emotionele toestand van mensen.