Artikel Depot
Image default
Gezondheid

Dit zijn de verschillende polissen en zo kies je de juiste

Wanneer je op zoek gaat naar een goede zorgverzekering, kom je waarschijnlijk een hoop polis namen tegen. Het kan dan best verwarrend zijn welke functie welke polis precies heeft. In dit artikel vertellen we je daarom dan ook van alles over verschillende polissen en wat het verschil is tussen deze polissen.

Eigenlijk zijn er maar twee verschillende polissen. De andere polissen kun je zien als subcategorieën die onder deze twee polissen vallen. Welke twee polissen die ‘hoofdpolissen’ dan zijn? Dat zijn de restitutiepolis en de naturapolis.

De juiste polis kiezen

Hieronder sommen we de verschillende polissen even voor je op. Als je weet wat deze verschillende polissen inhouden, is het handig dat je goed nadenkt over welke polis goed bij je past. Verwacht je niet veel zorg nodig te hebben, of ben je nog student? Dan is misschien een naturapolis of budgetpolis wel iets voor jou. Heb je wel veel zorg nodig en heb je daar ook wat meer geld voor over, dan kun je bijvoorbeeld voor een restitutiepolis kiezen. Voor welke polis je ook denkt te kiezen, het is altijd verstandig om even een aantal zorgverzekeringen te vergelijken op vergelijkdezorgverzekeringen.nl.

De naturapolis

Wanneer je een naturapolis afsluit, heb je geen vrije zorgkeuze. Bij een naturapolis sluit je zorgverzekeraar contracten af met verschillende zorgverleners. Je kunt dan alleen terecht voor zorg bij de zorgverleners waar je verzekeraar een contract bij heeft. Ga je naar een andere zorgverlener? Dan moet je zelf extra bijbetalen. Wanneer je een naturapolis afsluit, heb je dus geen vrije zorgkeuze, maar je bent vaak wel goedkoper uit. Omdat een naturapolis niet alle zorgverleners vergoed, is je verzekeraar namelijk minder geld kwijt en jij dus ook.

De budgetpolis

De budgetpolis is eigenlijk hetzelfde als de naturapolis. Ook hierbij heeft je zorgverzekeraar contracten met verschillende zorgverleners, maar bij een budgetpolis heeft je zorgverzekeraar minder contracten. Waar bij een naturapolis vaak een contract is afgesloten met ongeveer 70% van de zorgverleners, is dat bij een budgetpolis vaak maar met ongeveer 40%. Een budgetpolis is daardoor nog goedkoper

De restitutiepolis

Bij een restitutiepolis heb je wel een vrije zorgkeuze. Je zorgverzekeraar vergoed dan de zorg van alle zorgverleners. Je hoeft, wanneer je zorg nodig hebt, dus niet op zoek naar een zorgverlener die vergoed wordt door je verzekeraar. Een restitutiepolis is vaak wel veel duurder dan een naturapolis

De combinatiepolis

Een combinatiepolis is, zoals de naam al zegt, een combinatie tussen de naturapolis en de restitutiepolis. Wanneer je deze polis afsluit heb je de ene keer recht op een vergoeding en de andere keer recht op zorg. De combinatiepolis is een redelijk ingewikkelde polis en het is dan ook slim om je goed in te lezen over deze polis wanneer je erover denkt om er een af te sluiten.

 

 

Gerelateerde artikelen

Wat is PG en VG

Welke acne behandelingen zijn er allemaal beschikbaar?

Letselschade in Hengelo met een specialist