Artikel Depot
Image default
Gezondheid

Wat is Omega 3?

Je komt Omega 3 als vermelding vaak tegen, ook als je door de supermarkt loopt. Want het wordt vaak speciaal vermeld als een product dit specifieke vetzuur bevat, zoals bij bepaalde oliën en boter. Maar waarom is dat eigenlijk zo belangrijk om te laten weten? De reden is vrij eenvoudig: Omega 3 is belangrijk voor het menselijk lichaam, maar we kunnen het zelf niet aanmaken. Dus moet je zorgen dat je voldoende binnenkrijgt door de juiste voeding te eten.

Waar bestaat Omega 3 uit?

Omega 3 bevat meervoudige, onverzadigde vetzuren. Wij kunnen deze dus niet zelf aanmaken en dat is jammer, want ze zijn wel essentieel voor het goed functioneren van ons lijf. Zo heeft het bijvoorbeeld invloed op ons cholesterol, waarbij het helpt om dit cholesterol beter in balans te houden. Ook is Omega 3 van belang voor de doorbloeding van de spieren. Als je Omega 3, wat ook wel vitamine F genoemd wordt, op pijl is, heb je minder last van spierpijn en zullen je spieren na inspanning sneller herstellen.

Waar zit Omega 3 precies in?

Waarschijnlijk is de bekendste bron van dit supplement de vis. Ook vind je Omega 3 in schaaldieren, walnoten, pinda’s en eieren. En het is terug te vinden in een aantal oliën. Lijnzaadolie is een bekende leverancier. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid Omega 3 is voor mannen 3 gram en voor vrouwen is dat ongeveer hetzelfde. Het kan lastig zijn om aan dit aantal gram te voldoen, zeker als je geen vis wilt eten. In olie kan dan volgens het etiket veel Omega 3 aanwezig zijn, je verbruikt in verhouding maar een paar gram op een dag, of per maaltijd. Waardoor de kans aanwezig is dat je niet voldoende uit je voeding kunt halen.

Wat kun je doen om een tekort aan Omega 3 te voorkomen?

Ten eerste is een uitgebalanceerd voedingspatroon belangrijk. Zorg voor een goede verhouding van groenten, vlees, vis, zuivel en graanproducten in je dagelijkse voeding. Probeer minstens één keer per week een vette vis te eten. Ben je vegetariër? Dan eet je waarschijnlijk liever geen vis. In dat geval zijn algen of zeewier ook goede alternatieven. Maar als je zeker wilt weten dat je voldoende Omega 3 binnenkrijgt, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor visolie als voedingssupplement. Dit is over het algemeen als capsule verkrijgbaar en kun je bijvoorbeeld tijdens de maaltijd innemen. Zo kun je precies bijhouden of je voldoet aan het minimum aantal grammen per dag.

Omega 3 om af te kunnen vallen

Een tekort aan vitamine F merk je doordat je weinig energie hebt, niet scherp ziet of zwakke spieren hebt. Omega 3 stimuleert de bloedcirculatie. Daardoor kan het zijn dat het meewerkt als je dit inneemt als je gewicht wilt verliezen. Let er wel op dat dit niet de basis eigenschap is van Omega 3. het kan een resultaat zijn van dit voedingssupplement, maar niet het hoofddoel. De vetverbranding wordt door de actieve spieren in gang gezet, waardoor je het gevoel hebt dat het inderdaad bijdraagt aan het gewichtsverlies. Hoewel er geen directe gezondheidsrisico’s verbonden zijn het innemen van Omega 3 is het wel verstandig je aan de richtlijnen te houden. Als je dan daardoor wat gewicht kunt kwijtraken, is dat natuurlijk mooi meegenomen.

 

https://www.body-supplies.nl/voedingssupplementen/vetzuren/omega-3/