Artikel Depot
Image default
Bedrijven

Stappenplan voor het behalen van je rijbewijs

Wanneer je dit artikel hebt gelezen weet je wat je allemaal te wachten staat, voordat jij je rijbewijs binnen hebt. Wij vertellen je alles over het rijbewijs B, de kosten van de rijlessen tot en met het praktijkexamen. Hieronder is alle informatie op een rijtje gezet, waardoor het voor jou overzichtelijk blijft.

Op welke leeftijd mag je beginnen?

Een lange tijd kon je in Nederland pas op je 18e beginnen met rijlessen. Sinds enkele jaren is dit verandert, je mag nu namelijk beginnen met rijlessen als je 16,5 jaar bent.

Vanaf 16,5 jaar mag je rijlessen volgen, de tussentijdse toets afleggen en een begeleiderspas aanvragen. Wanneer je 17 jaar bent kun je je autorijbewijs halen. Je moet tot je 18e rijden onder begeleiding, daarna mag je zelfstandig de weg op.

Wat zijn de kosten van het autorijbewijs?

De kosten van een autorijbewijs lag afgelopen jaar boven de €2300. Niet alleen de rijlessen kosten geld, er komen ook een aantal andere kosten bij kijken.

Zo betaal je voor de volgende dingen:

–          Rijlessen (gemiddeld zijn dit er 38)

–          Theorie-examen

–          Praktijkexamen

–          Tussentijdse toets

–          Gezondheidsverklaring CBR

–          Pasfoto voor rijbewijs

–          Aanvraag rijbewijs bij de gemeente

Wat is de beste rijschool en hoe vind je die?

Een goede rijschool is erg belangrijk wanneer je snel je rijbewijs wilt halen. Hoe vind je nu de beste rijschool tussen de grote aantallen rijscholen?

Op de website van het CBR kun je per plaats en regio alle rijscholen inzien en welke slagingspercentages afgelopen kwartaal zijn behaald. Ook kun je zien hoeveel er de eerste keer zijn geslaagd voor hun rijbewijs.

Het autotheorie-examen

Je hebt nu een rijschool gevonden die het beste bij jou past. Het is handig om dan zo snel mogelijk met het leren van de autotheorie te beginnen. Hoe sneller je de verkeersregels weet, des te sneller je op kunt voor je praktijkexamen.

Voorbereiden op het examen kan op verschillende manieren. De oude vertrouwde manier is het leren uit het autotheorie-boek. Zo kun je op je eigen tempo de theorie leren en oefenen met vragen die kunnen voorkomen. De oefenexamens zijn niet alleen te verkrijgen in boeken. Tegenwoordig kun je ook je theorie-examen oefenen op internet.  

Het autopraktijk-examen

Na vele rijlessen, ben je er eindelijk klaar voor. Je kunt je praktijkexamen af gaan leggen. De instructeur kan een goede inschatting maken wanneer jij er klaar voor bent. Je moet tijdens je praktijkexamen een rondje rijden van 20 tot 60 minuten. Het kan zijn dat je tussendoor nog twee bijzondere verrichtingen moet doen. Na dit rondje krijg je te horen of je geslaagd of gezakt bent.

Rijbewijs aanvragen en ophalen

Gefeliciteerd! Je bent geslaagd voor je praktijkexamen. Voordat je echt de weg op kunt, moet je eerst je rijbewijs aanvragen bij de gemeente.

De dag nadat je geslaagd bent, kun je je rijbewijs aan gaan vragen bij de gemeente. Maak eerst een afspraak. Zorg dat je bij de aanvraag een pasfoto, medische keuring en legitimatie meeneemt.

De gemiddelde kosten voor het aanvragen van het rijbewijs zijn €38,90. Binnen 3 tot 5 werkdagen kun je je rijbewijs ophalen.

https://theorie-oefenexamen.nl/

Gerelateerde artikelen

Belangrijkste redenen waarom u een professionele elektricien zou moeten inhuren

De geschiedenis van roken

Eén geheel creëren tussen huis en tuin