Artikel Depot
Image default
Bedrijven

De beste tips om een houten kerstboom te kopen

Kerstmis komt maar één keer per jaar en het uitkiezen van de perfecte boom kan een geweldige familietraditie zijn. Weten hoe je hem groen en geurig kunt houden als je hem eenmaal thuis hebt, is eigenlijk niet zo moeilijk. Het begint echter allereerst met de aankoop van de juiste boom. Wil je een mooie boom die jarenlang meegaat en creatief te versieren is, dan is een houten kerstboom kopen misschien iets voor jou!

De beste tijd om een houten kerstboom te kopen

De laatste week van november is veelal de beste tijd om een kerstboom te kopen. Hoe eerder je de deur uit gaat om er eentje aan te schaffen, hoe beter je kunt kiezen. Wachten tot dichter bij Kerstmis zal je geen frissere boom opleveren, alleen één die al langer te koop staat. Wat echter het verschil zal maken, is hoe lang de boom in je huis staat. Hoe langer de boom in je woning is, hoe meer deze kan uitdrogen door warmere temperaturen, drogere lucht en minder wateropname, wat vervolgens het vallen van de naald bevordert. Met de juiste zorg kan een houten kerstboom binnenshuis wel vier weken meegaan.

Twee keer meten, één keer kopen

Voordat je naar de boerderij gaat, is het noodzakelijk te weten welke maat boom in je huis past. Meet de hoogte van je plafond en trek vervolgens de hoogte van je standaard en de boomtopper af om de maximale hoogte van de boom te krijgen. Meet ook de ruimte waar je de boom wilt plaatsen om te zien hoe breed je boom moet zijn. Meet vervolgens de diameter van het gat in je boomstandaard. Je wilt er namelijk zeker van zijn dat de stam van de boom goed past en groot genoeg is om je boom rechtop te houden. Meet vervolgens de afstand van de onderkant van de waterbak tot de bovenkant van de standaard waar de ankerbouten doorheen komen. Het is handig deze lengte te weten voor als het tijd is om takken van de onderkant van de boom te knippen. Een andere optie is om gewoon je standaard mee te nemen om zeker te zijn van een perfecte pasvorm.

Waar moet ik op letten bij het uitzoeken van een kerstboom?

• Controleer je boom op versheid. Pak een tak aan de boom tussen je duim en wijsvinger, knijp zachtjes en trek het naar je toe. Als je een handvol naalden krijgt, zoek dan een andere boom. Het is volkomen normaal dat sommige dode naalden aan de binnenkant van de boom zitten als gevolg van snoeien en transport.
• Controleer de stam van de boom op rechtheid. Houd je boom rechtop en kijk naar de algehele rechtheid van de stam. Een rechtere boom valt minder snel om als je hem eenmaal hebt neergezet. Zorg ervoor dat de stam van de boom in je standaard past. Let op: door de schors van de boom af te knippen om deze in de standaard te laten passen, wordt de boom ontdaan van zijn cambiumlaag, die water absorbeert.
• Zoek een boom met een vorm die jij mooi vindt. Sommige bomen zijn lang en mager en andere zijn kort en dik. Veel mensen lijken van bomen te houden die echt vol zijn, maar eigenlijk zijn bomen met meer open takken beter voor het ophangen van ornamenten. Maak je geen zorgen over het vinden van de “perfecte” boom: zodra je de houten kerstboom in huis hebt gehaald en versiert met lichtjes en ornamenten, zal hij er perfect uitzien!

We hebben een boom gevonden, wat nu?

Heb je een mooie boom gevonden en wil je hem gelijk opzetten, dan is het goed om een paar onderste takken te laten verwijderen, zodat het in je standaard past. Als je van plan bent de boom later op te zetten, neem de boom dan mee naar huis en berg hem ergens buiten op, bijvoorbeeld op het achterdek of terras, en laat hem in het omhulsel of gaasmateriaal waarin je hem het gekocht. Is het tijd om de boom naar binnen te verplaatsen en te versieren, doe dan het volgende:

• Plaats je boomstandaard op de geselecteerde locatie met de ankerbouten naar buiten gedraaid.
• Leg een krant op je vloer rond de boomstandaard om naalden op te vangen die vallen, zodra je het gaasmateriaal verwijdert.
• Zet de boom verticaal in de standaard en draai de ankerbouten gelijkmatig aan. Als de boom eenmaal vastzit, zorg er dan voor dat hij vanzelf blijft staan.
• Verwijder voorzichtig het plastic gaas door het vanaf de onderkant af te knippen en naar boven toe te werken. Laat de takken zich ontvouwen. Controleer de stabiliteit van de boom in de stand, stel de ankerbouten opnieuw af en verplaats de boom indien nodig.
• Pak de krant met eventueel gevallen naalden op en gooi deze weg.
• Voeg onmiddellijk water toe aan de boomstam en zorg ervoor dat de onderkant van de stam onder water staat. De boom kan in de eerste 24 uur een liter water opnemen en de komende dagen een liter of twee extra water. De werkelijke hoeveelheid die een boom zal opnemen, kan variëren, maar wees de eerste twee dagen waakzaam en vul het water bij als het laag wordt, totdat de niveaus stabiel blijven.

Het is nu tijd om de boom te versieren. Vergeet niet al je kerstlichtjes te controleren en zet de boom nooit in de buurt van de open haard of brandende kaarsen. Geniet daarna van je prachtige houten kerstboom!