Artikel Depot
Image default
Bedrijven

Hoe kan je spaargeld investeren?

Waarin kan je je spaargeld allemaal investeren? In deze blog zetten we de voornaamste beleggingsopties naast elkaar.

Beleggen via je bank

De kans is groot dat je bank een aantal belegginsproducten aanbiedt. Meestal zijn dit fondsen. Bij zo’n fonds wordt jouw geld samen met dat van andere beleggers geïnvesteerd in verschillende aandelen, obligaties en eventueel andere activa. Op deze manier is het risico gespreid. De kans dat je alles kwijt raakt is dus bijzonder klein. Natuurlijk heeft dit lage risico ook een invloed op je rendement.

Beleggen via een online broker

Heel wat mensen gaan tegenwoordig zelf beleggen via een online broker. Ze kiezen dan zelf aan aantal investeringen uit, bijvoorbeeld aandelen of indexfondsen. Het grote voordeel van een online broker is de lagere kostprijs ten opzichte van traditionele banken. Dat is goed nieuws voor je rendement. 

Investeren in vastgoed

Je kan ook via een platform als Track.be investeren in vastgoed. Vastgoed behoudt goed haar waarde over de jaren heen, waardoor het een relatief veilige investering is. En als je het pand ook nog eens verhuurt heb je een bijkomende inkomstenstroom. 

Investeren in vastgoed is interessanter dan ooit, omdat de rente op leningen zo laag staat. Je kan dus extra voordelig kapitaal lenen voor de aankoop van een vastgoedbelegging. 

Stap in crowdfunding

Vroeger gingen bedrijven naar een kredietinstelling wanneer ze financiering zochten. Nu is er nog een alternatief: crowdfunding. Als belegger kan je ook spaargeld investeren in dit soort projecten. Als het project waarin je belegt succesvol is, heb je recht op een deel van de winst. Maar opgelet, want bij een failissement zie je vermoedelijk niets van je oorspronkelijke inleg terug.

Investeren in grondstoffen

Denk je dat de prijs van een bepaalde grondstof in de toekomst zal stijgen? Dan kan je erin investeren. Goud, zilver, olie en gas zijn gekende voorbeelden, maar er zijn nog een heleboel andere grondstoffen, waaronder katoen, koffiebonen, metalen en zelfs drinkwater.

Beleggen in crypto

Tenslotte kan je nog investeren in cryptomunten zoals Bitcoin. Deze munten zijn sterk gevoelig voor koersschommelingen. Het blijft dus een heel speculatieve belegging. Wees dus extra voorzichtig wanneer je in crypto investeert.

Tip: spreid je investeringen

Zorg voor een goede spreiding in je portefeuille. Investeer dus nooit in één belegginsproduct. Zo beperk je de risico’s.