Artikel Depot
Image default
Electronica en Computers

3D printen in een technologie museum in Amsterdam

Zelfs de beste kunstenaars hebben moeite om ons te laten zien hoe objecten er in werkelijkheid uitzien in al hun driedimensionale (3D) glorie. Meestal is dat niet erg – een foto of schets geeft ons een goed genoeg idee. Maar als u nieuwe producten ontwikkelt en ze aan klanten moet laten zien, gaat er niets boven een prototype: een model dat u kunt aanraken, vasthouden en voelen. Het enige probleem is dat het eeuwen duurt om modellen met de hand te maken en dat machines die “snelle prototypes” kunnen maken een fortuin kosten (tot wel een half miljoen dollar). Hoera dus voor 3D-printers, die een beetje werken als inkjets en 3D-modellen laagje voor laagje opbouwen met een snelheid die tot tien keer hoger ligt en een vijfde van de kosten. Hoe werken ze precies? En in welk technologie museum in Amsterdam kun je er meer over leren? Lees er hier alles over.

Wat is 3D printen?

3D-printen is een zeer veelzijdige methode voor productie en snelle prototyping. In de afgelopen decennia heeft het in veel industrieën over de hele wereld golven doen ontstaan.

3D-printen maakt deel uit van een familie van fabricage technologieën die additieve vervaardiging wordt genoemd. Dit beschrijft het creëren van een object door laag voor laag materiaal aan het object toe te voegen. In de loop van de geschiedenis heeft additieve vervaardiging verschillende namen gekend, waaronder stereolithografie, 3D-lagen en 3D-printen, maar 3D-printen is de bekendste.

Hoe werkt een 3D-printer?

Het proces van 3D-printen begint met het maken van een grafisch model van het te printen voorwerp. Deze worden meestal ontworpen met behulp van Computer-Aided Design (CAD) softwarepakketten, en dit kan het meest arbeidsintensieve deel van het proces zijn. Programma’s die hiervoor worden gebruikt zijn onder meer TinkerCAD, Fusion360 en Sketchup.

Bij complexe producten worden deze modellen vaak uitvoerig in simulatie getest op eventuele gebreken in het eindproduct. Als het te bedrukken object puur decoratief is, is dit natuurlijk minder belangrijk. 

Een van de belangrijkste voordelen van 3D-printing is dat het mogelijk is snel een prototype te maken van vrijwel alles. De enige echte beperking is uw verbeelding.

Er zijn zelfs voorwerpen die gewoon te complex zijn om te worden gemaakt met meer traditionele fabricage- of prototypingprocessen zoals CNC-frezen of gieten. Het is ook een stuk goedkoper dan veel andere traditionele fabricagemethoden.

Na het ontwerp is de volgende fase het digitaal snijden van het model om het geschikt te maken voor het printen. Dit is een essentiële stap, aangezien een 3D-printer een 3D-model niet op dezelfde manier kan conceptualiseren als u of ik. Het slicing-proces verdeelt het model in vele lagen. Het ontwerp voor elke laag wordt dan naar de printerkop gestuurd om te printen, of neer te leggen, in volgorde. Wil je meer leren over 3D printen? Bekijk de artikelen.

https://jetbrainstechlab.com/