Artikel Depot
Image default
Woning en Tuin

De voor- en nadelen van een dakopbouw

De afgelopen tijd is het aantal mensen dat thuis aan het verbouwen en klussen gaat enorm toegenomen. De bouwsector draait overuren en bouwvakkers klussers en handymen kunnen nauwelijks aan de grote vraag voldoen. Een van de geliefdste soorten verbouwingen is het plaatsen van een dakopbouw, zoals een nokverhoging of een dakkapel. De kosten dakopbouw vallen mee als je dit project slim aanpakt. Maar wat zijn de voordelen en nadelen van het realiseren van een dakopbouw? In dit artikel gaan we op de belangrijkste pluspunten en minpunten van een dakverbouwing in.

Voordelen van een dakopbouw: woningwaarde, meer ruimte & woongenot

De kosten dakopbouw zijn een investering in je woning die zich eigenlijk direct al terugbetaalt. Je creëert met een dakopbouw namelijk aanzienlijk meer woonoppervlakte, waardoor de waarde van je huis flink stijgt. Gemiddeld kun je ervan uitgaan dat je woning stijgt met de helft van de investeringskosten van je dakkapel of nokverhoging. Naast een betere woningwaarde zorgt een dakopbouw ervoor dat je door de grotere leefruimte ook meer woongenot ervaart. Zo kun je bijvoorbeeld boven een extra slaapkamer, kantoorruimte of thuisbioscoop inrichten en de zolder dus voortaan echt gebruiken als leefruimte in plaats van puur als opslagplek.

Veel keuze aan soorten dakopbouw

Wie een dakopbouw wil realiseren, heeft tegenwoordig enorm veel keuze. Zo kun je gaan voor een gewone dakkapel of voor een nokverhoging met draaikiepramen. Qua vormgeving en afwerking is er eveneens veel mogelijk. Qua vorm en grootte kan er maatwerk worden geleverd, terwijl je in de afwerking vaak kunt kiezen uit diverse materiaalsoorten (denk aan hout, kunststof en/of rvs), tal van kleuren, horren, rolluiken of speciale afvoergoten voor hemelwater. De keuze is dus reuze als je op zoek gaat naar soorten en kosten dakopbouw.

Heeft een dakopbouw ook nadelen?

Net als bij andere soorten verbouwingen heeft ook het plaatsen van een dakkapel of een nokverhoging enkele minpunten. Maar deze zijn wel relatief en tijdelijk. Nadelig is dat je vaak een vergunning moet aanvragen bij de gemeente, wat tijd en energie kost. De hoge kosten van een dakkapel of nokverhoging worden door veel mensen ook ervaren als negatief. En ten slotte gaat er een hoop tijd en energie zitten in dit soort verbouwingen. Want na plaatsing moet je de dakkapel of nokverhoging vaak zelf nog aftimmeren en schilderen.