Artikel Depot
Image default
Woningen

Bestaan er groenblijvende bomen tijdens de winter?

Heb je graag mooie bomen in de tuin, zoals een olijfboom? Zie je graag bomen in je tuin en bij voorkeur diegenen die in alle seizoenen groen blijven, ook in de winter? Behalve sparren en dennen, blijven maar weinig bomen in de natuur groen in de winter. Gelukkig is dit in onze tuin niet het geval. Daar vinden we meer groenblijvende bomen. Maar welke bomen zijn in onze tuin altijd groen in alle seizoenen? BoomNL kan jou ook antwoorden geven hierop!

 

Groen blijvende bomen in de winter: De mooie magnolia

Naast de populaire voorjaarsbloeiende magnolia hebben we er ook een die volop in de zomer bloeit. En die heeft nog een voordeel: dit is magnolia blijft doorlopend groen, dus ook in de winter. In Italië zie je soms exemplaren met een indrukwekkende hoogte van makkelijk 20 meter en vaak meer. Bij ons is deze boom bestand tegen temperaturen tot -15 graden. Hij staat wel bij voorkeur met zijn neus volop in de noordoostenwind, anders drogen de bladeren uit. Dit geldt voor bijna elke groenblijvende bomen, behalve coniferen. Het kan een tijdje duren voor zijn eerste bloemen zichtbaar zijn, maar dan gaat het over prachtige, enorme bloemen met een gemiddelde doorsnede van 25 centimeter doorsnede. Melkwitte bloemen die heerlijk ruiken. De bladeren zijn in verhouding, groot, ovaal en lang, donkergroen met een glanzende bovenkant en een vervilte bronsbruine onderkant. Magnolia is ongetwijfeld de meest indrukwekkende groenblijvende tuinboom. Plant hem in april en geef hem regelmatig water zodat hij niet uitdroogt.

 

De terugkeer van de taaie den

De grove den is een van de hardste bomen in Vlaanderen en startte jaren geleden met een opmerkelijke comeback die nog altijd niet is gestopt. Dennen voelen zich vooral thuis op lichtgekleurde, droge grond of zand, en zelfs op arme en zure grond. Hij doorstaat Deze boom probleemloos lange perioden van strenge vorst kan zonder problemen strenge vorst. Je herkent deze den aan zijn lange naalden en mooie kleine kegels. Wil je een den in je tuin? Dan is de “Watereri” de meest geschikte soort. Het betreft een trage groeier, blijft compact en is daardoor vooral geschikt voor middelgrote tuinen. Je knipt ze makkelijk in de vorm die je wenst,

 

Groenblijvende bomen zijn lang niet altijd… Groen

Wintergroene bomen blijven lang niet altijd volledig groen. Je hebt ook bomen waarvan de groene bladeren een grijze tint krijgen. Dat is zo met de donkerbruine eucalyptus met zijn schilferige melkwitte en bruine bast en de bekende ovale bladeren. Het jonge blad is rond en sterk, blauwgrijs met witte bloemen. Deze boom ziet er exotisch uit, maar kan temperaturen tot -15 graden makkelijk verdragen. Zeker in een goed gedraineerde ruimte. Jonge bomen hebben de eerste jaren beschutting nodig tijdens de strenge winter. Andere bomen die ook in de winter groen blijven zijn de:

 

  • Aardbeiboom

  • Steeneik: die ook leiboom, parasol of blokboom wordt genoemd

  • Rode lantaarnboom

  • Bolboom

  • Taxus

  • Laurierkers