Artikel Depot
Image default
Gezondheid

Wat kun je doen om van een overspannen gevoel af te komen?

Wat kun je doen om van een overspannen gevoel af te komen?

Wanneer je het gevoel hebt dat je overspannen bent kan je dat nog meer stress geven dan je al hebt. Het is een vervelende situatie waar je op allerlei manieren gezondheidsklachten van kunt ervaren. Overspannen raak je wanneer je gedurende langere tijd veel stress hebt, maar nog niet bij een burn-out bent aangekomen. Daarom is het van belang om op tijd te signaleren dat er iets mis is zodat een burn-out voorkomen kan worden. Wat kun je doen om de situatie te verbeteren?

Pak het probleem van overspannen zijn bij de wortel aan

Ten eerste is het van belang om te achterhalen waarom je overspannen bent. Heb je een moeilijke situatie op je werk? Heb je te veel werk en ervaar je daardoor te veel druk? Natuurlijk kunnen er ook zorgen thuis zijn en kun je bijvoorbeeld te maken hebben met ziekte. Of zijn het misschien financiële problemen die het overspannen gevoel veroorzaken? Wat het ook is, je hebt het gevoel dat het je boven het hoofd groeit en weet niet precies hoe je ermee om moet gaan.

Ga met iemand praten om je gevoelens op een gezonde manier te uiten

Daarom is het van het grootste belang dat je met iemand gaat praten zodat diegene je kan helpen met de stressvolle situatie om te gaan. Vaak helpt dingen uitspreken de situatie verlichten zodat het overspannen gevoel ruimte krijgt om lichter te worden. Daarnaast kan een ander objectief naar jouw situatie kijken en meedenken over mogelijke oplossingen. Het kan bijzonder behulpzaam zijn wanneer van buitenaf naar een probleem gekeken wordt. Bovendien is het prettig als iemand een luisterend oor kan bieden zodat jij je gehoord voelt.

Zorg voor voldoende rust en ontspanning

Heb je de bron van stress ontdekt? Dan is deze natuurlijk niet zomaar verdwenen. Om dit echter beter op gang te helpen is voldoende rust en ontspanning van belang. Door te bewegen maak je het gelukshormoon endorfine aan en wordt het stresshormoon automatisch verminderd. Een rondje wandelen in de natuur doet een hoop wonderen. Daarnaast kun je yoga en meditatie een kans geven. Bewust bezig zijn met ontspannen kan je helpen van je overspannen gevoel af te komen en een burn-out voorkomen.