Artikel Depot
Image default
Gezondheid

Wat is PG en VG

Alle gebruikers van e-sigaretten hebben wel eens gehoord van de termen PG en VG. Maar wat is het en waarom zit het in de e liquid. PG is de afkorting van Propylene Glycol, een bij normaal gebruik onschadelijke stof die ook bekend staat onder het E-nummer E1520. Deze stof zit bijvoorbeeld ook in boter, bier, maar ook in cosmetica. VG is de afkorting van Vegetable Glycerine. Deze plantaardige glycerine is bekend als ingrediënt van verzorgingsproducten en voeding en te herkennen aan het nummer E-422. Ook rookmachines maken gebruik van deze stof.

Kenmerken van PG

PG is de smaakmaker van de e liquid. Het veroorzaakt ook een lichte kriebel in de keel die is te vergelijken met de traditionele sigaret. PG heeft een dunne structuur. Liquids met een hoog percentage PG zijn niet geschikt voor coils met een grote opening, omdat de liquid hierdoor kan gaan lekken. Ze nemen de toegevoegde aroma’s goed op. Een liquid met een hoog PG gehalte is populair bij kleinere e-sigaretten.

Kenmerken van VG

VG veroorzaakt de damp van de e sigaret. Hoe meer VG de liquid bevat, hoe meer damp de e sigaret zal geven. VG heeft een zachte smaak en is weldadiger voor de keel. VG is een stroperige vloeistof. E liquid met een hoog percentage VG zijn niet geschikt voor coils met een te kleine opening. De coil krijgt hierdoor te weinig vloeistof binnen waardoor de coil kan verbranden. Van zichzelf heeft VG een licht zoete smaak.

Welke PG/VG verhouding is geschikt

Iedere e-liquid heeft een bepaalde verhouding tussen de PG en VG. Deze verhouding heeft invloed op de smaak, de rookontwikkeling en de kriebel in de keel. Zo zijn er liquids verkrijgbaar met de verhouding 70/30 wat staat voor 70% PG en 30% VG, maar ook liquids in de verhouding 50/50 tot zelfs 100% VG. Deze laatste is zeer zacht waardoor de smaak extra aanwezig is en de e sigaret veel damp produceert. Het maakt deze liquid geschikt om grote wolken damp te blazen of te gebruiken om trucjes mee te doen. Moet de e-sigaret meer lijken op de traditionele sigaret dan is een liquid met een hoog PG gehalte de juiste keuze. Liquid in de verhouding 50% PG en 50% VG is een prima liquid om mee te beginnen. Het is geschikt voor alle soorten e-sigaretten waarna de gebruiker zelf kan uitproberen welke verhouding het beste bij hem past.