Artikel Depot
Image default
Auto's en Motoren

Auto verkopen: inruilen of zelf verkopen?

Als je een auto gaat verkopen zullen er een aantal vragen in je opkomen. Eén van de grootste vragen is vaak of je een auto zelf moet verkopen of moet inruilen. Hieronder lees je meer.

Zelf je auto verkopen of toch inruilen?

Vaak wordt een auto voor het gemak ingeruild op een andere auto, de inruilwaarde wordt dan als het ware verrekend ten opzichte van de prijs van de te kopen auto. Het is ook mogelijk om je auto particulier te verkopen. Aan beide opties zitten voor- en nadelen. Het grote voordeel van particulier verkopen is dat je er doorgaans meer geld mee vangt. Particulier verkopen kost echter wel veel tijd en moeite. Je moet immers een aantrekkelijke advertentie maken, het contact onderhouden met potentiële kopers, proefritjes maken en zelf het kentekenbewijs overschrijven. Het grote voordeel van inruilen is dan ook dat het erg veel gemak en comfort biedt. Je laat je auto achter en de rest wordt geregeld, de dealer geeft een vast bedrag. Het nadeel van inruilen is wel dat je meestal minder krijgt voor je auto, de dealer maakt zelf namelijk ook kosten. Zij moeten de auto te koop zetten en zorgen voor een degelijke technische staat. Uiteindelijk is het een afweging die je zelf moet maken. Kan je de auto bijvoorbeeld eventjes missen als een particulier hem op korte termijn wil komen ophalen en je nieuwe auto nog niet rijklaar is? Heb je tijd om je bezig te houden met je eigen advertentie en potentiële kopers?

Het maken van een aantrekkelijke advertentie

Zelf een auto verkopen, het kan prima. Het is vervolgens slim om tijd te investeren in een goede en kloppende advertentie. Een goede advertentie zorgt ervoor dat je auto sneller wordt verkocht tegen een betere prijs. Een auto verkopen kost afhankelijk van het type auto soms wat meer tijd dan je wellicht had gehoopt, houd hier rekening mee en verwacht niet dat de auto binnen een paar dagen weg zal zijn.

Een aantrekkelijke advertentie begint bij goede foto’s. Maak duidelijke foto’s met een deugdelijke camera. Belangrijk is om genoeg foto’s te maken van de auto, het liefst van alle hoeken. Maak de foto’s ook wanneer de auto droog is. Een natte auto verbergt namelijk makkelijke schadeplekjes. Veel potentiële kopers weten dit en knappen hier op af. Als het even kan, zorg dan dat de auto tevens schoon is en dat je de foto’s maakt bij daglicht.

Een auto verkopen doe je niet alleen met goede foto’s. De informatie is minstens net zo belangrijk. Vul alle gegevens van de auto goed in en schrijf een goede omschrijving. In die omschrijving dien je eerlijk te zijn, het geeft daarnaast ruimt om te etaleren. Heeft de auto net een nieuwe APK en kwam hij hier probleemloos doorheen? Geef dit dan aan, dit zal potentiële kopers een fijn gevoel geven. Vermeld echter ook de imperfecties van de auto. Zorg dat de omschrijving er netjes en verzorgd uitziet.