Artikel Depot
Image default
Dienstverlening

Tip van de bedrijfspsycholoog: hoe herken je een burn-out

Je leest er haast elke dag iets over: de burn-out. In de organisatie waar je werkt zullen er misschien wel mensen zijn die er mee te maken hebben gehad. Maar wat is een burn-out nu eigenlijk? En hoe herken je een burn-out? De bedrijfspsycholoog legt het je uit.

Burn-out herstel begint bij herkenning burn-out klachten

Voorkomen is beter dan genezen uiteraard! Herkennen van een burn-out, begint dan ook bij het signaleren van burn-out klachten. In de bedrijfspsychologie zien we veel mensen met burn-out klachten. Hieronder een lijstje met veelvoorkomende burn-out symptomen die bedrijfspsychologen vaak terug zien en die mensen met burn-out klachten vaak rapporteren:

  • Geen zin om te werken.
  • Moeilijk concentreren, snel vermoeid.
  • Snel vermoeid, ook na minimale inspanning.
  • Gevoel van opgejaagd zijn, afgewisseld met het gevoel van lusteloosheid.
  • Vroeg wakker worden en slecht slapen
  • Piekeren (meer dan je normaal doet).
  • Meer eten, drinken of ander impulsgedrag.
  • Huidproblemen of vatbaar voor ontstekingen.
  • Het gevoel dat zaken aan je voorbijgaan, ook al hoor en zie je ze wel.

Meer inzicht in burn-out met een bedrijfspsycholoog

Herken je burn-out klachten bij jezelf of bij een collega? Zie je een collega steeds stiller worden, of juist steeds vaker met een kort lontje reageren? Een bedrijfspsycholoog kan je helpen om inzichtelijk te maken wat er aan de hand is, maar ook wat er nodig is om de situatie te veranderen, zodat er weer met plezier en energie gewerkt wordt. Hoe dan ook is het van belang om zo snel mogelijk aan herstel of een oplossing te werken met een bedrijfspsycholoog.

Naar burn-out herstel met een bedrijfspsycholoog

Waarom een bedrijfspsycholoog vraag je je af? Bij Evoli Bedrijfspsychologie weten ze hoe belangrijk het is om direct aan de slag te gaan met je herstel, ze hanteren dan ook geen wachtlijsten! Het voordeel van een bedrijfspsycholoog is daarnaast dat ze niet alleen helpen bij burn-out herstel, maar ook bij werkplezier.

Samen met de medewerker en leidinggevende maakt een bedrijfspsycholoog een plan voor herstel, zodat het burn-out herstel duurzaam is en blijft. Ben je leidinggevende en wil je meer weten over burn-out herstel en hoe herken je een burn-out? Lees het e-book burn-out van Evoli Bedrijfspsychologie