Artikel Depot
Image default
Winkelen

Wat is colloïdaal zilver en waarom wordt het gebruikt?

Colloïdaal zilver is de naam voor kleine zilverdeeltjes die in een vloeistof zitten. Deze heeft zilverdeeltjes van verschillende groottes, maar sommige zijn zo klein dat ze nanodeeltjes worden genoemd. Dit betekent dat ze kleiner zijn dan 100 nanometer en niet te zien zijn. Vanwege zijn antimicrobiële eigenschappen werd zilver in het verleden gebruikt om een ​​breed scala aan infecties en ziekten te behandelen. De eerste keer dat zilver als medicijn werd gebruikt, was in China tijdens de Han-dynastie. Aan het begin van de 20e eeuw werd colloïdaal zilver echter snel buiten gebruik gesteld toen antibiotica effectiever bleken te zijn dan colloïdaal zilver bij de behandeling van ziekten en gezondheidsproblemen. Sinds de jaren negentig is colloïdaal zilver weer populair geworden als alternatief medicijn. De aanhangers zeggen dat het bacteriële, virale en schimmelinfecties net zo goed kan behandelen als antibiotica of andere medische behandelingen. Sommige mensen gaan zelfs zo ver om te zeggen dat het kan helpen bij de behandeling van de ziekte van Lyme, tuberculose, hiv en zelfs kanker. Er is echter geen onderzoek om deze beweringen te staven.

Colloïdaal zilver komt in welke vorm dan ook

Hoewel het wordt afgeraden voor oraal gebruik, is colloïdaal zilver nog steeds te vinden in vloeibare vorm en in sprayvorm. Meestal wordt het bestempeld als colloïdaal zilver spray, zilverhydrosol en colloïdaal zilver vernevelaar. Daarnaast worden producten met colloïdaal zilver verkocht als homeopathische geneesmiddelen. Homeopathie is gebaseerd op het idee dat zeer kleine hoeveelheden van een stof goed kunnen zijn voor je gezondheid, maar er is niet veel onderzoek om dit te staven. Bovendien wordt zilver ook vaak op verband aangebracht om wonden en brandwonden sneller te laten genezen. Afgezien hiervan is zilver te vinden in schoonmaakproducten, agrarische behandelingen en producten voor persoonlijke hygiëne zoals douchegels en deodorants.

Slechte effecten van colloïdaal zilver

Colloïdaal zilver is een bekend voedingssupplement dat al geruime tijd wordt gebruikt. Er zijn beweringen dat het gunstig is voor de gezondheid, maar er is geen onderzoek gedaan om aan te tonen dat het echt werkt op de manier die wordt beweerd. In feite is colloïdaal zilver niet effectief tegen verkoudheid of griep. Het mag dus niet worden vervangen door de vrij verkrijgbare medicijnen bij de behandeling van deze ziekten. Bovendien is argyria een onomkeerbare huidskleur die kan worden veroorzaakt door overmatige blootstelling aan zilver, en colloïdaal zilver kan deze aandoening veroorzaken.