Artikel Depot
Image default
Woning en Tuin

Grootste problemen met zonnepanelen

Voordat je over gaat tot aankoop van zonnepanelen is het handig om te weten welke problemen er kunnen ontstaan na de aanschaf van zonnepanelen. En wat misschien nog belangrijker is: hoe je ze kunt voorkomen. Bedenk je goed dat niet elke zonnepaneel hetzelfde is, en kwaliteit het belangrijkste is bij de aankoop van zonnepanelen in Rotterdam.

Onjuiste prestatiecijfers

Dit is een van de meest voorkomende problemen bij zonnepanelen. Panelen die het vooraf opgegeven piekvermogen niet halen. Dit probleem zie je vaker terug bij goedkopere zonnepanelen. Omdat het lastig is voor jou als consument om het daadwerkelijke piekvermogen te controleren, komt dit helaas vaak voor. Bij de kleinste percentages verschil kun je toch al flink wat kilowatturen mislopen.

Vocht onder het glas

Het lamineren van de glas lagen en de zonnecellen is een kostbaar proces voor de fabrikant. Om de productiekosten laag te houden besteden fabrikanten hier niet veel tijd aan. Bij een goede laminatie ontstaat een vacuüm tussen de lagen. Als dit niet ontstaat, kan dit luchtbellen en vocht tussen de lagen veroorzaken. Dit verlaagt het rendement van een paneel, bij blijvende groei van zo’n luchtbel kan het paneel uiteindelijk zelfs volledig defect raken.

Hotspots op zonnecellen

Wanneer, bij het plaatsen van de zonnepanelen, een paneel teveel belast wordt, kunnen er haarscheurtjes in de zonnecel ontstaan. Dit noemt men een hotspot. Ze leiden tot extra weerstand, waardoor een cel te warm wordt. Dit leidt uiteindelijk tot verlies van het rendement van de zonnepanelen. Door de scheuring in de haartjes kan ook vocht naar binnen treden waardoor oxidatie ontstaat. Dit alles kan ervoor zorgen dat het rendement flink omlaag gaat of het paneel zelfs defect raakt.

Slechte verbinding met de junction box

De kabels onder de zonnepanelen komen samen in de zogeheten junction box. In deze aansluitkast komen alle kabels samen, en kan behoorlijk warm worden bij veel zonuren. Het is dus van belang dat hier een goed koelelement wordt gemonteerd. Een slechte koeling kan leiden tot een verlaging van het rendement en in het ergste geval kan het tot brand leiden.