Artikel Depot
Image default
Woning en Tuin

Last van een muffe geur in de kelder? Dit kan kelder schimmel zijn!

Enorm fijn voor in het huis is het bezit van een kelder. Hier kunnen diverse producten worden opgeslagen en er kan zelfs een hobbykamer van worden gemaakt. Dit klinkt hartstikke goed, maar pas op de kelder heeft een hoog vochtgehalte wat kan resulteren in schimmel. Ruik jij dus een muffe geur wat lijkt op de geur van aardappels of natte sokken? Dan kan het zo zijn dat ergens in de kelder schimmel voorkomt. Deze schimmel wordt vaak lang over het hoofd gezien, maar kan zeer vervelende gevolgen hebben voor de mens en voor het huis.

Voorkom kelder schimmel

Als je de geur al ruikt of je ziet de vlekken op de muur ben je natuurlijk te laat. Zonde want het verwijderen van kelder schimmel kan veel tijd en kosten met zich meebrengen. Het beste is altijd om te kiezen voorkomen in plaats van achteraf weghalen. Hoe voorkom je nu schimmel? De grootste oorzaak van schimmel in de kelder is de hoeveelheid vocht en de weinige ventilatie. Vaak heeft de kelder geen raampje of andere mogelijkheid om frisse lucht naar binnen te laten. Een aanrader is dus om voor mechanische ventilatie te gaan. Deze kan je ophangen en zorgt ervoor dat de muren, plafond en andere producten niet nat worden door het vocht. Wel wordt aangeraden om dit apparaat vaak genoeg schoon te maken om het optimaal te laten werken.

Een andere tip is om gebruik te maken van een vochtvreter. Deze vochtvreters kan je makkelijk plaatsen in de kelder en nemen veel vocht op. Let op! Deze vochtvreters moeten regelmatig worden schoongemaakt.

Schimmel in kelder oplossen

Is het in jouw kelder al te laat om nog schimmel te voorkomen? Dan zal je schimmel moeten verwijderen. Schimmel in kelder oplossen kan je zelf doen met bijvoorbeeld azijn, chloor of andere schoonmaakmiddelen. Toch wordt aangeraden om schimmel te laten verwijderen door een professional. Een professional heeft jaren lange ervaren in het verwijderen van kelder schimmel. Daarbij pakken zij het probleem bij de oorzaak aan en hoef je niet meer bang te zijn dat de schimmel terugkomt. Verder krijg je ook vaak nog tips in de toekomst en kan je een gratis vrijblijvende offerte opvragen.

Wil je het kelder schimmel verwijderen toch zelf doen? Dan wordt aangeraden om je zelf zo goed mogelijk te beschermen. Het kan namelijk voorkomen dat er dampen vrijkomen bij het schoonmaken die in de longen kunnen komen. Doe dus altijd bij het verwijderen een mondkapje op en trek je handschoenen aan. Na gebruik ook meteen deze attributen weggooien en absoluut niet nogmaals gebruiken.

Kelder

Verwijder de schimmel zo snel mogelijk

Nu we hebben besproken wat je kan doen om de schimmel te voorkomen en wat je kan doen om het te verwijderen is het tijd om de urgentie in te zien. Waar het veel fout gaat is dat men de urgentie niet ziet en dat de schimmel te lang blijft zitten in het huis. Dit kan gevolgen hebben voor het huis. Zo is schimmel in de kelder vaak besmettelijk en kan het de trap naar beneden aantasten, maar kan het ook overslaan naar de woonkamer en andere woonruimtes. Dit kan resulteren in de waardedaling van jouw huis. Verder kan het ook voorkomen dat je klachten gaat ondervinden aan de luchtwegen. Zo kan je last krijgen van verkoudheid, keelpijn maar ook van benauwdheid. Snelheid is vereist bij schimmel verwijderen.