Artikel Depot
Image default
Dieren

Waarom het juiste paardenvoer zo belangrijk is

Een paard kan erg gevoelig zijn als hij of zij verkeerde voeding krijgt. Maar welke voeding is nu de juiste voor je paard? Welk voer het beste is, is afhankelijk van onder andere het ras, de leeftijd, het temperament en de gevraagde arbeid van het paard. Elk paard heeft andere behoeften, waardoor er ook verschillende soorten paardenvoer zijn. Dit zijn als volgt: enkelvoudig ruwvoer, ruwvoermix, balancer, supplementen en krachtvoer. De laatste kan zowel in brokken als in muesli voorkomen.

 

Welke soorten voer zijn er?

Als je een paard hebt waar af en toe op wordt gereden voor recreatieve doeleinden, dan heeft het paard niet per se krachtvoer nodig. Het is dan vooral belangrijk dat het paard een gebalanceerd dieet krijgt voorgeschoteld, dus kies dan voor een balancer: een mix van vitaminen, mineralen en andere benodigde voedingsstoffen.

 

Verschil brokken en muesli

Heb je juist een sportpaard dat dus veel arbeid moet verrichten? In dat geval moet het paard vooral veel vetten, oliën en vitamine E binnenkrijgen. Koop dan ook speciaal sportvoer en krachtvoer voor je paard. Dit kan zowel in de vorm van muesli als brokken zijn. Het verschil hiertussen is dat de voedingsstoffen en dergelijke gemalen en geperst worden en bij muesli is dit niet zo. De meeste paarden geven de voorkeur aan brokken, omdat ze bij muesli langer moeten kauwen en de verschillende ingrediënten niet door elkaar zitten, waardoor ze de minder lekkere stukjes kunnen laten liggen.