Artikel Depot
Image default
Gezondheid

Wat is slaap?

Om fijn te kunnen functioneren in je dagelijks leven, heb je als mens zijnde slaap nodig. Je onderneemt van alles op een dag. Je staat op, nuttigt je ontbijt en gaat naar school. Later op de dag ga je misschien sporten, studeren en doe je allerlei andere activiteiten. Dit alles kost je energie en daarom moet je slapen. Slaap laat jouw lichaam en geest tot rust komen. Je verwerkt in je slaap alle dagelijkse indrukken die je opdoet. Sommige mensen maken de indrukken die ze overdag hebben opgedaan zelfs nog een keer mee in hun slaap. Tevens kunnen de spieren fijn ontspannen en bijkomen tijdens je slaap. Je batterij wordt in feite opgeladen, zodat je weer klaar bent voor een nieuwe dag!

Je bewustzijn tijdelijk verlagen

Slapen is eigenlijk best een bijzondere activiteit waar we zelden bij stilstaan. Elk mens heeft zijn of haar slaap nodig om goed te kunnen functioneren. Zonder slaap zou je concentratievermogen sterk dalen. Je zou amper energie hebben om dingen te ondernemen en vergeetachtig worden. Bovendien kan een chronisch slaaptekort leiden tot prikkelbaarheid en zware depressies. In principe houdt slaap in dat je je bewustzijn (tijdelijk) verlaagt. Tijdens je slaap worden verschillende onderdelen van je lichaam wat minder belast. De hersenactiviteit neemt gedurende de slaapcycli flink af en ook je temperatuur daalt. Tevens neemt je hartslag af en worden je pupillen kleiner. Stresshormonen nemen af tijdens het slapen en psychische klachten verminderen. Toch is het zo dat niet iedereen dezelfde hoeveelheid uren slaap nodig heeft. Waar de een minimaal 9 uur moet slapen, functioneert een ander uitstekend met maar 6 uur slaap. Voor een goede nachtrust is het van belang dat je zo’n 7 tot 10 uur slaapt. Helemaal niet slapen kan eigenlijk niet. Je lichaam gaat dan over tot het besparen van energie, met als gevolg dat je uiteindelijk als een blok in slaap valt.

Je slaaptekort overdag inhalen 

Veel mensen denken beter uitgerust te zijn als ze overdag wat slaap kunnen inhalen na een aantal gebroken nachten. Als je een paar avonden erg laat bent gaan slapen, kun je de dag erna bijvoorbeeld wat eerder gaan slapen. Je lichaam komt zo tot rust. Overdag echter uren slaap inhalen, kan niet helpen om je slaaptekort in te halen. Pas goed op met je slaaptekort. Langdurige slaaptekorten laten je bloeddruk stijgen en kunnen hartaandoeningen veroorzaken. Bij ernstige of langdurige slaaptekorten is het altijd verstandig om je arts te raadplegen.

Goed slapen, maar toch moe zijn?

Bij een goede nachtrust tellen de uren slaap niet, maar gaat het om de kwaliteit van je slaap. Er zijn allerlei oorzaken aan te wijzen waardoor je ondanks het aantal uren slaap toch moe blijft. Zo is een goede slaaphygiëne echt essentieel. Het is bijvoorbeeld beter om geen televisie op je slaapkamer te hebben en voor je gaat slapen niet op je telefoontje te kijken. Zorg dat je slaapkamer goed donker is en lekker geventileerd is. Hierdoor slaap je niet alleen beter, maar word je ook lekker fit wakker.

 

https://slaaponline.nl