Artikel Depot
Image default
Kinderen

Zwanger worden en een kinderwens. Wat moet je doen?

Je biologische klok tikt en je eierstokken rammelen: je bent klaar voor kinderen. Maar hoe ga je over van een kinderwens naar daadwerkelijk zwanger worden? Natuurlijk is het antwoord hierop: seks. Om natuurlijk zwanger te worden, zal je samen met je partner regelmatig de horizontale limbo moeten dansen. Gemiddeld genomen hebben vragen tot 30 jaar zo’n 25% kans om meteen zwanger te worden. Tussen de 80 tot 90% van de vrouwen is binnen een jaar zwanger. Deze kans verkleint naarmate je ouder wordt, wat wil zeggen dat het soms wat langer kan duren. Wat kan je allemaal doen om je kans te vergroten?

Bereken je ovulatie

Wanneer je zwanger wilt worden, is het handig om je ovulatie te berekenen. Als je namelijk weet wanneer je ovuleert, weet jij wanneer de meest vruchtbare dagen zijn. Dit zijn de dagen waar je het beste met je partner kan vrijen. Ongeveer vanaf zes dagen voor jouw eisprong ben jij het meest vruchtbaar. Als je in deze periode om de twee à drie dagen vrijt, dan heb je een grotere kans om zwanger te worden. Sperma kan namelijk prima een paar dagen overleven in jouw baarmoeder. Een bevruchting lukt namelijk pas als er al een spermacel klaar staat op het moment van de eisprong.

Gezonde leefstijl

Jouw vruchtbaarheid (en die van jouw partner) wordt ook beïnvloed door leefstijlfactoren. Zo ben je minder vruchtbaar als je rookt, veel alcohol drinkt, medicatie gebruikt en veel ongezonde voeding eet. Probeer dus te stoppen met roken en medicatie en de hoeveelheid alcohol te verminderen. Als je daarnaast gezond eet met veel fruit en groenten, vergroot jij de kans dat je zwanger wordt.

Libido verhogen

Het kan natuurlijk zijn dat jij of je partner niet zo vaak zin hebben in seks. Het zwanger worden kan dan meer een vervelende taak gaan worden dan iets leuks. Gelukkig is het mogelijk om met supplementen je libido te verhogen. Zo blijft het proberen totdat je kinderwens is vervuld een leuke bezigheid.