Artikel Depot
Image default
Aanbiedingen

Keuzes maken bij het scheiden

Vaak na lang wikken en wegen is de kogel door de kerk. Het gaat gebeuren, jullie gaan scheiden. Voor iedereen is scheiden een moeilijke stap. Veel slapeloze nachten gaan eraan vooraf. Als je eenmaal het besluit hebt genomen, dan is de vraag: hoe ga je dit nu doen?

Wat je ook doet, doe het vooral goed. Het is beter dat het goed geregeld is dan dat het alleen maar snel wordt gedaan. Daarmee voorkom je een hoop problemen. Dit wil natuurlijk ook niet zeggen dat je het eindeloos voor je uit moet schuiven. Uitstel is geen afstel, zo werkt het niet.

Echtscheidingsconvenant

Als je wil scheiden moet je dit aanvragen bij de rechter. Dit kan als je daarvoor afspraken hebt gemaakt en je alle benodigde documenten kunt aanleveren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een echtscheidingsconvenant. Als je samen kinderen hebt, kan mogelijk ook een ouderschapsplan een belangrijk document zijn.

Hulp aanvragen

Er komt een hoop op je af met een scheiding. Het is niet alleen een kwestie van papieren regelen en afspraken maken. Het roept ook allemaal emoties op. Veel mensen in scheiding doorleven allerlei emoties zoals pijn, verdriet, teleurstelling en woede. Dit maakt het erg moeilijk om rationeel te denken. En, is aandacht voor emotie en gevoel ook niet minstens net zo belangrijk in dit soort zaken?

Het belangrijkste is dat beide partners gehoord en gezien worden door de ander. Dit is niet altijd mogelijk. Veel mensen zitten zo in hun eigen emoties, dat ze geen ruimte hebben voor de emotie van de ander. Een mediator kan dan soms helpen om het in goede of minder slechte banen te leiden.

Of het nu gaat om een bemiddelaar of een financieel expert, het is belangrijk dat diegene die helpt de belangen van iedereen meeneemt. Alleen op die manier kan er een oplossing komen die voor alle partijen goed genoeg is onder de omstandigheden die er nu eenmaal zijn. Zo kom je tot een goed echtscheidingsconvenant en goede afspraken. Het is dus niet goed als de begeleider of expert eigenlijk al een band heeft met één van beide toekomstige ex-partners. Ook iemand die privé bij beide is betrokken, is niet de aangewezen persoon om te helpen bij het opstellen van het scheidingsconvenant en het maken van afspraken. Uiteindelijk is er dan altijd het risico tot partijdigheid en dit leidt niet tot een goed echtscheidingsconvenant

https://mediatorkaart.nl/echtscheiding-aanvragen/