Artikel Depot
Image default
Zakelijk

Duurzamer spuitgieten

Kunststof spuitgieten is een veelvoorkomende technologie tijdens het productieproces, waarbij de massaproductie van identieke producten mogelijk gemaakt wordt. Bij deze productietechnologie worden korreltjes van thermoplastische polymeer gesmolten en vervolgens onder hoge druk in een gietvorm gespoten. Wanneer het hete plastic in de koude vorm terecht komt, verhard de vloeibare substantie tot er een perfect kunststof product ontstaat. Veel plastic voorwerpen van alledag worden op die manier geproduceerd. Denk bijvoorbeeld aan speelgoed, bouwmateriaal of auto-onderdelen.

 

Voordelen van het kunststof spuitgieten

Deze productietechnologie heeft ervoor gezorgd dat naast eenvoudige artikelen ook zeer gedetailleerde producten gefabriceerd kunnen worden. In een aantal seconden kan een ingewikkeld product foutloos geproduceerd worden. Er is kortom sprake van een grote flexibiliteit in ontwerpmogelijkheden. Wanneer het ontwerp en de gietvorm af zijn, kun je in grote getalen produceren dankzij het vol automatische spuitgietproces. Dit leidt tot zeer lage kosten per stuk. Tevens kun je van een matrijs verschillende producten maken middels metalen inzetstukken. Je wijzigt in de gietvorm dan een interne holte zonder dat je het aluminium of stalen gereedschap helemaal opnieuw moet reconstrueren.

 

Fases in spuitgiet proces

Het hele proces begint met het ontwerp en de ontwikkeling. Beslissingen worden hierbij genomen over design- en materiaalkeuze. Fase twee bestaat uit het maken van de gietvorm. De kwaliteit van deze matrijs bepaalt de kwaliteit van het eindproduct. Hierna worden er een aantal test producties gedaan en wanneer dit voorspoedig is verlopen, begint de daadwerkelijke productie van het artikel. Na de productie wordt je product geassembleerd en verpakt.

 

Niet alleen massa

Kunststof spuitgieten werd voorheen voornamelijk gebruikt om massaproductie mogelijk te maken. Tegenwoordig is het echter mogelijk bij sommige specialisten, zoals QDP, om ook in kleinere aantallen te kopen maar tegen dezelfde hoogwaardige kwaliteit. Er worden veelal ook meerdere materialen gebruikt. Dit zijn thermoplasten zoals ABS, polypropeen, polyetheen, polystyreen en dergelijken. Ook wordt er tegenwoordig geëxperimenteerd met engineering plastics als polyamide, polyoxymethyleen, thermoplastisch-elastomeer en poly-vinyl-chloride.

 

Waarom deze expert?

Je wordt ten eerste tijdens het hele proces vakkundig begeleid. Van idee tot eindproduct kun je bouwen op deskundigheid en jarenlange ervaring, waarbij er veelal samen wordt gebrainstormd over een verstandige gang van zaken. Je producten zullen van een hoogwaardige kwaliteit zijn. De eigen productie vindt plaats in China, waardoor je te maken hebt met lage productiekosten.