Artikel Depot
Image default
Zakelijk

Hoe kan je als organisatie de ondernemingsraad beter inzetten?

Een ondernemingsraad is een raad van medewerkers in een bedrijf. Deze raad draagt, zorgt voor de medewerkers door kansen en problemen te spotten op de werkvloer. Vervolgens is het de taak van de ondernemingsraad om over deze situaties te vergaderen en met een advies te komen als het nodig is. Dit advies presenteren ze vervolgens aan het management. Dan is het de taak van het management om wat met het advies te doen. Maar wat kan je doen als de huidige ondernemingsraad niet gemotiveerd is om het werk uit te voeren? In dit artikel geven we een aantal tips. 

Volg een ondernemingsraad training

De eerste stap richting een vitale ondernemingsraad is om te achterhalen waar het fout gaat. Zijn de leden van de huidige raad wel gemotiveerd om het werk uit te voeren? Of zien ze het eerder als een verplichting waar ze geen zin in hebben? Of misschien werkt het management niet helemaal mee bij het opvolgen van het gegeven advies? Of weten de nieuwe leden eigenlijk niet zo goed wat er van ze verwacht wordt? Het kan allemaal. Door een ondernemingsraad training aan te vragen kunnen deze problemen verholpen worden. Het bedrijf zal eerst een OR scan uitvoeren om te kijken waar de knelpunten liggen. Vervolgens wordt aan de hand van deze scan een passend advies en training gegeven. 

 

Mocht het zo zijn dat de trainingen die het bedrijf aanbiedt net niet past bij de situatie van het bedrijf, dan is het ook mogelijk om een OR maatwerktraining aan te vragen. Als jouw organisatie dit nodig heeft dan zal dat uit de OR scan naar voren komen. 

Kies een nieuwe ondernemingsraad uit

Als uit de OR scan blijkt dat de huidige ondernemingsraad niet capabel genoeg is om het werk uit te voeren of dat ze er niet zo een zin in hebben. Dan is het tijd om een nieuwe ondernemingsraad uit te kiezen. Het is belangrijk om als bedrijf goed aan te geven wat van de raad verwacht wordt, maar ook wat de voordelen zijn. Wanneer het te veel aanvoelt als een extra taak kan het voor werknemers niet aantrekkelijk zijn om zich aan te melden. Ze moeten echt de meerwaarde in zien van het hebben van een ondernemingsraad. 

 

De begeleiding van een nieuw OR lid is ook essentieel. Het lid moet namelijk weten wat hij/ zijn kan verwachten en wat er verwacht wordt. Als de huidige ondernemingsraad moeite heeft met de begeleiding dan is het ook mogelijk om een training aan te vragen over dit onderwerp. 

Kaart het belang van de raad aan

Niet alleen is de ondernemingsraad verantwoordelijk voor hoe goed zij hun werk kunnen uitvoeren. Ook het management en de andere medewerkers spelen een rol hierin. Mocht het management niet meewerken of de medewerkers geen problemen aankaarten. Dan kan het voor de ondernemingraad lastig worden om het werk uit te voeren. Daarom moet het belang van de raad nogmaals aangekaart worden bij iedereen binnen het bedrijf. 

 

https://www.tri-plus.nl/ondernemingsraad-tri-plus/