Artikel Depot
Image default
Dienstverlening

Hoe kun je eenvoudig de BPM berekenen?

BPM berekenen is niet iets waar je dagelijks mee bezig bent. En vaak is het ook helemaal niet nodig bij de aanschaf van een auto. Maar op het moment dat je een auto in het buitenland koopt, kan het wel heel nuttig zijn om je te verdiepen in de manier van het BPM berekenen. De hoogte van de BPM heeft namelijk invloed op de hoogte van de belasting die je uiteindelijk moet betalen om je auto te kunnen importeren.

De waarde van je auto vaststellen

Nadat je een auto in het buitenland hebt gekocht, zul je een Nederlands kenteken aan moeten vragen. Je moet voor het importeren ook langs de douane. Op dat moment moet je BPM berekenen om de waarde van de auto vast te stellen. Normaal gesproken wordt gekeken naar de waarde van de auto, op basis van een vastgestelde tabel. De waardes die in deze tabel zijn weergegeven, zijn gebaseerd op algemene uitgangspunten, een zogenaamde forfaitaire afschrijvingstabel. Hierbij wordt bijvoorbeeld geen rekening gehouden met het aantal kilometers dat de auto heeft gereden, of het feit dat de auto een keer schade heeft gehad. Deze beide factoren zijn echter wel van invloed op de handelswaarde van de auto en zijn voor iedere auto verschillend.

BPM berekenen op maat

Als je uitgaat van een andere, meer individuele manier voor BPM berekenen, kun je een hoop kosten besparen bij het importeren van een auto. Dit kun je door middel van een betrouwbare database doen waarbij rekening gehouden wordt met zaken als de actuele restwaarde van de auto. Deze gegevens worden samengesteld door gebruik te maken van de input van verschillende partijen die actief werkzaam zijn in de autobranche. En dan hebben we het niet alleen over autohandelaren, maar ook over leasemaatschappijen, groothandelaren en verzekeringsmaatschappijen. Hierdoor krijg je een objectief beeld van de waarde van auto’s, van verschillende bouwjaren, uitvoeringen, gereden kilometers en auto’s met een schadeverleden. Door de gegevens in de database continue te toetsen kun je ervan uitgaan dat het BPM berekenen altijd op basis van de juiste en actuele uitgangspunten is.

Een methode die geaccepteerd is door de douane

Omdat het BPM berekenen op basis van deze methode zorgvuldig gebeurd en betrouwbaar is, heeft de Nederlandse douane deze manier van PBM berekenen ook geaccepteerd. Je kunt bijvoorbeeld door een erkend taxateur een taxatierapport laten opstellen, waarin gespecificeerd is dat de auto die je importeert, een aantoonbaar hogere afschrijving heeft dan de vaste tabel aangeeft. Ook kan de taxateur aannemelijk maken dat de auto veel schade heeft gehad in het verleden, wat uiteraard ook van invloed is op de waarde van de auto. De douane accepteert deze tegenwaarderegeling, waardoor je minder BPM hoeft te betalen om een Nederlands kenteken te kunnen krijgen.

Eenvoudig BPM berekenen

Met de speciale modules voor het BPM berekenen kun je op een eenvoudig manier het proces in gang zetten. Je kunt online de benodigde gegevens invullen, zoals de datum eerste toelating, het merk en type van de auto en de brandstof. Na invoering krijg je het van toepassing zijnde formulier voor BPM-aangifte. Deze mogelijkheid is er niet alleen voor het importeren van een personenauto, maar geldt ook voor een camper of motorfiets.