Artikel Depot
Image default
Kinderen

De mooiste Hebreeuwse namen

Hebreeuwse babynamen zijn namen voor jongens en meisjes die uit het Hebreeuws zijn geboren. Klassiek Hebreeuws wordt beschouwd als de taal van het Judaïsme. Modern Hebreeuws is nu echter de officiële nationale taal van Israël. De taal heeft ook een eigen schrift. Bijvoorbeeld, het Oude Testament van de Bijbel is geschreven in het Hebreeuws. Daarom hebben Hebreeuwse namen bijna altijd een religieuze connectie.

 

Interessant is dat de Nederlandse taal enige Hebreeuwse invloed vertoont. Het woord gaber komt van het woord chaver, wat “vriend” betekent. Maar het woord toff komt ook uit het Hebreeuws. Het is een verbastering van t.o.v., wat ‘goed’ betekent.

 

Hebreeuwse naamgebruiken

 

We hebben al over naamgevingsgewoonten geschreven in onze blog over moslimnamen voor baby’s. Er zijn ook bepaalde gebruiken voor Hebreeuwse namen, en ouders kiezen de naam van een baby niet alleen omdat zij hem mooi vinden. Het hangt er erg vanaf welke tak van het Jodendom de ouders volgen. Deze en andere factoren worden door de toekomstige ouders in aanmerking genomen bij de keuze van een Hebreeuwse naam.

 

– Kinderen worden vaak vernoemd naar overleden familieleden. Dit is een grote eer voor de overledene en stelt het kind in staat zich te laten inspireren door de goede eigenschappen van de overledene. – Soms wordt de naam ook gekozen op grond van welk deel van de Tora in de geboorteweek wordt gelezen. – Ook in het Hebreeuws wordt veel belang gehecht aan de betekenis van de naam. De betekenis van een naam is een goede indicatie van het karakter van het kind. Om die reden worden vaak Hebreeuwse namen gekozen die een positieve betekenis hebben.

 

Mooie Hebreeuwse namen met betekenis

 

Natuurlijk kunnen we u ook de mooie betekenissen achter Hebreeuwse babynamen laten zien. Daarom hebben wij vijf superleuke jongens- en meisjesnamen verzameld. Hebreeuwse meisjesnamen

 

Ziva De speciale naam Ziva komt van het Hebreeuwse woord ziv, dat “helder, glanzend” betekent. Uw dochter is natuurlijk het stralende middelpunt van de familie, dus het is heel toepasselijk.

 

Yael Yael is de perfecte naam voor een vrouw met een beetje macht. De betekenis van deze naam is “opstaan”. Het bijbelse verhaal achter deze naam is echter veel moeilijker te volgen. Yael wordt gezien als de redder van het volk door hun generaal te doden.

 

Ada Als het gaat om betekenis geven aan Hebreeuwse namen, is Ada een winnaar. Deze krachtige, korte meisjesnaam heeft niet minder dan vier mooie betekenissen. Het staat voor ‘nobel’, ‘vriendelijk’, ‘decoratief’ en ‘mooi’. Een waar juweeltje!

 

Naomi Naomi staat voor “troost” en “lieflijkheid”, beide prachtige betekenissen. In de Kabbala (Joodse mystiek) heeft de naam een waarde van 170; afgeleide namen van Naomi zijn Nomi en Noémi.

 

Shira Zijn jullie een stel dat van muziek houdt? Dan is Shira een erg mooie naam voor je kleine meid. Het is een acroniem voor ‘gedicht’, ‘lied’ en ‘gedicht’.

 

Hebreeuwse namen voor jongens

 

Abel De naam Abel betekent “adem” in het Hebreeuws. Daarom is deze jongensnaam zeer geschikt voor het nieuwe leven dat je ter wereld brengt. Abel is ook de eerstgeboren zoon van Adam en Eva (beide zijn ook Hebreeuwse namen).

 

Yahweh Wat is Gods naam in het Hebreeuws? Jahweh! Daarom is het een van de mooiste Hebreeuwse namen voor een jongen. De Hebreeuwse lettercombinatie die daarbij hoort is יהוה.

 

Elijah Een jongensnaam verbonden met Jahweh is Elia. Deze naam staat voor “Jahweh is (mijn) God”. Je kunt Elia ook mooi afkorten tot het Hebreeuwse Eli.

 

Seth De coole Hebreeuwse naam ‘Seth’ betekent ‘aangewezen’. Seth was, net als Abel, de zoon van Adam en Eva. Hij is geboren na de dood van Abel: in 2020 kregen 120 Nederlandse jongens deze naam.

 

Jethro Jethro is een voorbeeld van een verband tussen een Hebreeuwse naam en een Bijbelse naam. In de Bijbel komt Jethro voor als de schoonvader van Mozes. De naam is een afkorting van “overvloed”.

https://namenindex.nl/hebreeuwse-namen/