Artikel Depot
Image default
Dieren

Chihuahua: dit moet je weten over deze kleine hond

De Chihuahua is vandaag de dag het hondensymbool van een precieze levensstijl. Het is het paradigma van een levensstijl, uitgevoerd in symbiose met een onafscheidelijke en trouwe metgezel per definitie: de kleine hond met grote oren en een nóg groter hart.

Een afkomst gehuld in mysterie 

De geschiedenis van de Chihuahua is gehuld in een aura van mysterie dat ons niet in staat stelt om de oorsprong van de eerste voorouders van dit ras precies te traceren. Tegenwoordig wordt de Chihuahua beschouwd als inheems in Mexico, sommigen beweren dat het een inheems ras van Amerika is, anderen zeggen dat het door de Spanjaarden is geïmporteerd. De naam werd toegeschreven aan fokkers in Noord-Amerika, die deze honden vernoemden naar de Mexicaanse stad waar ze de dieren hadden gevonden: Chihuahua.

Gedrag en persoonlijkheid van de Chihuahua

Chihuahua’s zijn attente en waakzame honden, waarvan het kleine formaat niet misleidend mag zijn: ze zijn meestal moedig en nieuwsgierig en laten zich niet intimideren door mensen of andere honden. Jarenlang circuleerde de valse informatie dat Chihuahua’s honden zijn die onmogelijk op te voeden zijn, omdat ze moeite hebben om commando’s te begrijpen. In werkelijkheid is dit niet het geval, dit is waarschijnlijk te wijten aan eigenaren die niet voldoende consequent en nauwkeurig zijn in het opvoeden van de hond. Chihuahua’s zijn intelligente honden die met uitstekende resultaten getraind kunnen worden.

Een Chihuahua in huis

Een veel voorkomend gedrag van Chihuahua’s is dat hij bijzonder dol op een persoon kan worden. Soms wordt die persoon voor de Chihuahua zelfs een echte obsessie: hij wordt zelfs agressief tegen iedereen die deze persoon wil benaderen. De Chihuahua leeft goed binnenshuis en is meestal vrij eenvoudig te verzorgen en onder controle te houden, zolang je maar regelmatig met hem gaat wandelen zoals je kan lezen op https://www.chihuahuawereld.nl/. Ze kunnen alleen met kinderen omgaan als ze getraind en volgzaam zijn. Even belangrijk is ervoor te zorgen dat het kind begrijpt dat de hond een klein en kwetsbaar levend wezen is. Toezicht op de interactie tussen honden en kinderen kan onaangename ongemakken voorkomen.

De gezondheid van de Chihuahua 

Chihuahua’s zijn langlevende honden die meestal een goede gezondheid genieten. Er zijn echter enkele ziekten die dit ras statistisch significant beïnvloeden. Wijdverbreide problemen kunnen zijn:

  • Dislocatie van de patella
  • Inklappen van de luchtpijp: het inklappen van de luchtpijp bemoeilijkt het ademen en geeft symptomen als kokhalzen, hoesten en kortademigheid. In 70% van de gevallen is medicamenteuze behandeling voldoende om het probleem op te lossen.
  • Het niet sluiten van de fontanel: wanneer de botten van de schedel niet binnen enkele maanden na de geboorte genezen.
  • Diverse oogziekten: de ogen van de Chihuahua zijn een onderscheidend kenmerk maar ook een zwak punt van het ras. Een van de meest voorkomende oogziekten is progressieve retinale atrofie, waarvoor helaas geen genezing bestaat en tot blindheid leidt.

De chihuahua en zijn voeding

De extreem kleine omvang van het dier betekent dat zelfs een paar extra kilo’s erg schadelijk kunnen zijn. Vooral de teefjes zijn vatbaar voor obesitas. Het skelet van de Chihuahua is gemaakt om een ​​laag gewicht te dragen: wanneer de hond te dik wordt, treden er veel problemen op en verandert de levensverwachting aanzienlijk.

Verzorging en onderhoud van chihuahua’s 

Er zijn twee soorten Chihuahua: langharige en kortharige. De eerste moet ongeveer één keer per week worden geborsteld, terwijl de tweede dit soort verzorging minstens twee keer per week nodig heeft. Door de hond constant te borstelen en soms met een vochtige doek of een babydoekje af te nemen, is vaak wassen niet nodig. Eens in de 1-2 maanden is voldoende. De Chihuahua is een tengere hond, daarom is het belangrijk om hem elke keer dat zijn vacht nat wordt goed af te drogen.