Artikel Depot
Image default
Dieren

Alles wat je wil weten over de Shih Tzu

De Shih Tzu is een prachtige huishond bij uitstek. Hij heeft de reputatie de schattigste van alle Tibetanen te zijn. Het is moeilijk om echte gebreken te vinden bij deze hond, zeker als je hieraan een onvergelijkbare blik toevoegt. Begrijp je nu hoe de Shih Tzu harten heeft kunnen breken?

De Shih Tzu is een kleine maar robuuste hond met een uitbundige vacht, gekenmerkt door een arrogante houding en een chrysant-achtige snuit. Hij is intelligent, responsief en alert. Qua temperament is deze hond sociaal en onafhankelijk. Zijn snuit is breed, vierkant, kort, plat, zonder rimpels, en goed bedekt met haar. Met zijn relatief grote en ronde hoofd, het lange haar dat over de ogen valt en zijn volle baard, snor en naar boven gedraaid haar op de neus weet hij het typische chrysanthemum effect te creëren.

Een kleine hond met een grote persoonlijkheid 

De Shih-Tzu is niets minder dan een sterke persoonlijkheid en is erg gehecht aan kinderen. Het minacht echter geen snuifje onafhankelijkheid. Meestal ligt zijn ware geluk in het stilletjes gehurkt naast je zitten. Hij slaagt er zelfs in om mensen zijn aanwezigheid te laten vergeten, omdat hij zo kalm en stil is. Hij heeft de reputatie geen blaffer te zijn. Zijn integratie in het gezin vormt geen bijzonder probleem. Of je nu in de stad woont of op het platteland, hij zal zich snel op zijn gemak voelen in zijn nieuwe huis. Dit is een van de weinige rassen die geen problemen veroorzaakt bij het inbrengen naar kinderen of andere dieren. Honden en katten worden graag beschouwd als metgezellen.

Mythen en legenden rondom de Shih Tzu

De Shih Tzu staat ook wel bekend als de leeuw van Boeddha. De associatie met de leeuw lijkt te zijn voortgekomen uit de legende van Boeddha Manjusri, god van kennis, van wie wordt gezegd dat hij reist met een kleine ‘leeuwhond’ die kan veranderen in een volwassen katachtige en hem over grote afstanden schrijlings kan dragen zijn rug. Dit is een fantasie die door de eeuwen heen heeft geduurd, vooral omdat leeuwen niet wijdverbreid waren in dat gebied. Een voorbeeld hiervan is het werk van de kunstenaars die hun uiterlijk in symbolische standbeelden afschilderden. Mythen en legendes terzijde, komen sporen van de shih-tzu tot ons uit documenten, schilderijen en kunstvoorwerpen die teruggaan tot 624. Bron: https://www.shihtzuwereld.nl/.

De wereldwijde verspreiding van de Shih Tzu

Hoewel van Tibetaanse afkomst, werd de Shih Tzu in feite de meest populaire gezelschapshond uit de Ming-dynastie in China. Zijn oorsprong gaat terug tot het midden van de zeventiende eeuw. Er wordt ook vermeld dat in 1908 na de dood van keizerin Tzu Hsi, die vooral van dit ras hield en deze hond in het keizerlijk paleis grootbracht met bijzondere aandacht voor kleuren en bloedlijnen, sommige Shih Tzu in het geheim naar Europa werden gestuurd. In 1928 importeerde Lady Brownrigg, de vrouw van de commandant-generaal van Noord-China, meer exemplaren van dit hondenras naar Groot-Brittannië. In 1935 richtten de Britten de eerste club op en het ras verspreidde zich langzaam over Europa. De Amerikaanse troepen brachten tijdens de Tweede Wereldoorlog enkele exemplaren overzee.